Schimbare proprietar talon

Pot schimba proprietarul pe talon din sot in sotie?

Din diverse motive, puteti avea nevoie sa schimbati proprietarul inscris in talonul masinii, din sot in sotie sau invers, fara sa realizati defapt o instrainare a acesteia.

Puteti transfera dreptul de proprietate de la un sot la celalalt printr-o simpla declaratie data la ghiseul Serviciului de Inmatriculari (in prealabil trebuie sa faceti acelasi lucru la Administratia Locala), insa trebuie sa fie prezenti ambii soti. Exista si varianta declaratiei notariale, caz in care nu mai este necesara prezenta la ghesiu a celui care cedeaza sau puteti foarte simplu incheia un contract de vanzare-cumparare.

Indiferent la ce metoda apelati, autenticitatea si plata timbrului de mediu (daca nu s-a platit sau daca a fost recuperata taxa de poluare) sunt obligatoriu de efectuat. In cazul in care taxa de poluare a fost achitata la prima inmatriculare si nu a fost recuperata de platitor, atunci va trebui sa obtineti o adeverinta de la ANAF care sa ateste acest lucru.

Legea privind plata timbrului de mediu, introdusa in martie 2013 a avut o mica “scapare” si anume masinile dobandite prin partaj erau scutite de la plata acestuia. Astfel ca multi romani au profitat de acest lucru si au facut acte de partaj la notar, sot catre sotie, mama catre fiu, sora catre frate si au beneficiat de exceptarea de la plata timbrului. O perioada de cateva luni, dupa care Legislativul a revenit asupra legii si a scos paragraful respectiv din lege, drept pentru care acum sunt exceptate de la plata doar masinile dobandite prin mostenire si cele modificate special pentru persoanele cu handicap.

In ceea ce priveste autenticitatea, aceasta este optionala doar in cazul utilizatorilor contractelor de leasing care devin proprietari, pentru toata lumea in rest, este obligatorie, indifferent de forma prin care se dobandeste masina respectiva.

 • marius

  cum se inscrie o masina dobandita prin mostenire de trei persoane?

  • http://www.servicii-inmatriculare.ro/ Servicii Inmatriculare Bucures

   In primul rand masina poate fi inmatriculata doar pe numele unuia dintre mostenitori, deci ceilalti doi mostenitori trebuie sa cedeze. Restul procedurilor de inmatriculare sunt identice cu cele in care masina este dobandita in urma unui contract de vanzare cumparare.

 • Alex

  Poate fi trecuta o alta persoana in certificatul de imatriculare (utilizator)? Daca da, la modificarea certificatului trebuie platit timbrul de mediu?