In ce situatii se intampla suspendarea inmatricularii?
In primul rand: ce inseamna suspendarea inmatricularii? Este o operatiune administrativa care consta in interzicerea temporara a dreptului de a pune in circulatie si a utiliza un vehicul pe drumurile publice.
Suspendarea inmatricularii vehiculului poate interveni in doua cazuri:
1. La transmiterea dreptului de proprietate asupra unui vehicul
Pentru acest caz Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor a infiintat REMTII (Registrul de Evidenta a Mijloacelor de Transport Inmatriculate/ Inregistrate). Astfel, in cazul in care o persoana instraineaza un vehicul altei persoane, datele de identificare ale noului proprietar vor fi inscrise in acest Registru simultan cu mentionarea incetarii calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar. Noul proprietar are obligatia sa solicite autoritatii competente de inmatriculare,transcrierea transmiterii dreptului de proprietate (adica inmatricularea vehiculului pe numele sau), in termen de 90 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.
Firesc, vine intrebarea: de unde stiu cei de la Directia de Inmatriculari cine/cand instraineaza vehicule?
Simplu: cele doua parti implicate in aceasta operatiune vor intocmi si vor semna ,la momentul tranzactiei, un contract de instrainare-dobandire (vezi modelul de mai jos!), in cinci exemplare.
Cu toate aceste exemplare vechiul proprietar se prezinta la Directia de Taxe si Impozite de care apartine, in vederea obtinerii radierii fiscale. Din acel moment, organul fiscal care opereaza scoaterea vehiculului din evidenta fiscala a fostului proprietar, are obligatia de a notifica instrainarea acestuia in cadrul schimbului de informatii prevazut de legislatia in vigoare, in termen de 5 zile lucratoare, autoritatii competente de inmatriculare. Aceasta face mentiunea privind instrainarea vehiculului in REMTII, in termen de 30 de zile de la primirii notificarii din partea organului fiscal.
Deci din momentul in care vanzatorul primeste viza REMTII pe contractele de instrainare-dobandire, Directia de Inmatriculari va sti ca vehiculul are un nou proprietar, care are obligatia efectuarii transferului de proprietate in termen de 90 de zile, de la data contractului.
In cazul in care noul proprietar nu solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate (adica nu solicita inmatricularea autovehiculului pe numele sau) in termenul prevazut de 90 de zile, inmatricularea vehiculului se suspenda de drept pana la data efectuarii acestei operatiuni. Faptul ca noul proprietar continua sa circule cu masina pe drumurile publice, dupa expirarea acestui termen, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta la clasa a IV a de sanctiuni (intre 9 si 20 de puncte de amenda, adica intre 1305 si 2900 de lei), plus ca politia rutiera ii va retine certificatul de inmatriculare si placutele cu numarul de inmatriculare si ii va elibera o dovada inlocuitoare, fara drept de circulatie.
In cazul in care pana la transcriere intervin transmiteri succesive ale dreptului de proprietate asupra vehiculului, termenul stabilit de 90 de zile curge de la data primei trasmiteri a dreptului de proprietate. Spre exemplu: daca Popescu vinde masina lui Ionescu la data de 1 februarie 2019, iar Ionescu o vinde mai departe lui Georgescu, fara sa o inmatriculeze pe numele sau, la data de 1 martie 2019, iar Georgescu o vinde mai departe lui Constantinescu, fara sa o inmatriculeze pe numele sau, la data de 1 aprilie 2019, atunci Constantinescu are obligatia sa solicite inmatricularea masinii pe numele sau pana la sfarsitul lunii aprilie, in caz contrar poate avea surpriza neplacuta sa circule cu o masina cu inmatricularea suspendata.
2. La data expirarii sau, dupa caz, a anularii inspectiei tehnice periodice
In acest caz inregistrarea suspendarii inmatricularii se realizeaza pe baza datelor referitoare la inspectia tehnica perioada a vehiculului existente in Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate, respectiv comunicate Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor de catre Registrul Auto Roman, in conditii stabilite prin protocol. La aceste date informative are acces si politia rutiera, in scopul verficarii in trafic a efectuarii inspectiei tehnice periodice.
Suspendarea inmatricularii inceteaza, in acest caz, la data la care vehiculul trece o noua inspectie tehnica periodica.
Faptul ca proprietarul continua sa circule cu masina pe drumurile publice, dupa expirarea sau anularea inspectiei tehnice si deci si cu inmatricularea suspendata, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta la clasa a IV a de sanctiuni (intre 9 si 20 de puncte de amenda, adica intre 1305 si 2900 de lei), plus ca politia rutiera ii va retine certificatul de inmatriculare si placutele cu numarul de inmatriculare si ii va elibera o dovada inlocuitoare, fara drept de circulatie.
In ambele cazuri, Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, inregistreaza suspendarea inmatricularii in Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate, iar datele referitoare la suspendare se sterg dupa 5 ani de la data incetarii acesteia.
Foarte important:
Este interzisa circulatia pe drumurile publice a vehiculelor:
– care nu corespund din punct de vedere tehnic,
– neasigurate obligatoriu de raspundere civila auto (RCA),
– pentru care a intervenit suspendarea inmatricularii,
– al caror termen de valabilitate a inspectiei tehnice periodice a expirat sau este anulata.