Verificare acte masina

Cum verific actele masinii inainte de cumparare? Ghid practic.

In mod evident, cea mai sigura metoda pentru verificarea corectitudinii actelor unei masini o reprezinta obtinerea unui certificat de autenticitate de la Registrul Auto Roman. Din pacate, aceasta autentificare se poate face doar la cererea proprietarului masinii, drept urmare aceasta verificare de autenticitate poate fi tardiva daca este efectuata dupa cumparare, in cazul in care apar nereguli privind masina.

In cazul in care autovehiculul este deja inmatriculat in Romania, puteti semna un pre-contract (o promisiune de cumparare) cu vanzatorul, astfel incat va angajati sa cumparati autovehiculul, cu un pret prestabilit, daca acesta trece verificarea de autenticitate la Registrul Auto Roman. Verificarea de autenticitate costa 120 de lei, dar este un pret mic de platit pentru siguranta achizitiei dvs. Daca veti cumpara autovehiculul, oricum legea va obliga sa efectuati aceasta autentificare in vederea inmatricularii pe numele dvs: verificarea de autenticitate are o valabilitate de 60 de zile, deci nu va trebui sa o efectuati inca o data, in urma dobandarii. Astfel, prin verificarea autenticitatii, va puteti asigura ca nu veti intampina probleme cu inmatricularea masinii in Romania.

In cazul in care autovehiculul urmeaza sa fie cumparat din strainatate, printr-un intermediar sau de la un vanzator din Romania care refuza verificarea autenticitatii inainte de semnarea contractului de vanzare – cumparare, puteti verifica totusi actele masinii astfel incat acestea sa nu contina inexactitati, dupa cum vom detalia mai jos. Ne vom referi strict la verificarea actelor masinii si nu la verificarea masinii din punct de vedere tehnic / calitativ.

Verificarea unei masini second-hand cumparate din Romania

In cazul in care v-ati decis sa cumparati o masina second-hand inmatriculata deja in Romania si doriti sa o verificati cat mai bine inainte de semnarea actelor de cumparare, puteti efectua urmatoarele verificari:

1. Verificarea elementelor de siguranta din actele masinii

In primul rand, intotdeauna cereti sa verificati actele in original, nu copii ale acestora.

1.1 Verificati daca numele proprietarului corespunde in toate actele ce va sunt puse la dispozitie;

1.2 Verificati daca seria de sasiu inscrisa pe elementele de caroserie corespunde cu seria din actele masinii (talon, carte de identitate auto). Seria de sasiu poate fi gasita in urmatoarele locuri:
Locatii serie sasiu pe masina

1.3 Verificati hologramele inscrise in actele masinii (carte de identitate auto, certificat de autenticitate): ambele documente trebuie sa prezinte holograma RAR (Registrul Auto Roman), in partea de jos a acestora. Asigurati-va ca aceste holograme nu prezinta indoiri sau lipiri.

1.4 Verificati elementele de siguranta ale talonului (certificatul de inmatriculare), dupa cum sunt ele descrise in imaginea urmatoare (click pe imagine pentru marire):
verificare talon auto

2. Verificarea furtului

Puteti verifica pe site-ul Politiei Romane daca autovehiculul, inmatriculat in Romania, figureaza in baza de date a politiei ca fiind furat.

3. Verificarea istoricului masinii (accidente anterioare)

Puteti compara cele spuse de vanzator cu istoricul masinii privind accidentele rutiere, consultand online istoricul pe siteul Centrului de Informare CEDAM. Acest site cuprinde istoricul folosirii asigurarii auto incepand cu anul 2008.

Atentie: in aceasta baza de date veti gasi numai accidentele in urma careia a fost utilizata asigurarea masinii in cauza. Daca masina a fost reparata fara sa fi fost utilizata asigurarea sau prin despagubirea oferita de asigurarea altei masini, acest accident nu va aparea inscris in dreptul masinii cautate.

4. Verificarea platii timbrului de mediu

In cazul in care vanzatorul va prezinta o adeverinta ce atesta nerestituirea timbrului de mediu, verificati daca:

  • adeverinta prezinta stersaturi sau semnaturi / stampile neclare;
  • adeverinta a fost emisa de autoritatea fiscala la care este arondat vanzatorul (de exemplu, daca vanzatorul locuieste in Brasov, adeverinta trebuie sa fie emisa de catre ANAF Brasov);
  • adeverinta a fost emisa recent sau la o data mult anterioara datei curente. Unii proprietari au platit taxa de timbru, au obtinut adeverinta ce atesta nerestituirea timbrului apoi au actionat statul in judecata si au obtinut rambursarea platii, caz in care urmatorul proprietar (d-voastra) va fi obligat din nou la plata taxei de timbru.

Gasiti aici mai multe informatii privind modalitatea de verificare a platii timbrului de mediu.

5. Verificarea certificatul fiscal

Inainte de cumpararea masinii, este important sa verificati existenta unui certificat fiscal ce atesta faptul ca vanzatorul nu are datorii la bugetul local de taxe si impozite. In caz contrar, desi acesta va poate vinde masina printr-un contract de vanzare – cumparare, vanzatorul nu va putea radia fiscal masina la Directia Taxe si Impozite Locale iar d-voastra nu o veti putea inscrie pe rol fiscal in nume propriu. Verificati ca certificatul fiscal sa fi fost emis in luna curenta (calendaristica).

Verificarea unei masini cumparate din strainatate

In cazul in care decideti sa achizitionati un autoturism din strainatate, verificarea actelor poate fi o sarcina dificila. Pe langa verificarea de serie sasiu / caroserie si a concordantei numelui proprietarului in acte (asa cum sunt deja detaliate mai sus), asigurati-va ca actele prezinta hologramele specifice fiecarei tari, in format original.

Pentru a evita eventuale probleme ce pot aparea dupa cumparare, va recomandam sa va asigurati ca masina a fost radiata de catre vanzator si are aceasta mentiune inscrisa in actele masinii. Chiar daca aceasta procedura poate presupune faptul ca masina nu va mai avea numere de inmatriculare si nu o veti mai putea conduce din tara de vanzare in Romania (ea va trebui adusa pe platforma, in cazul masinilor aduse din tari care nu folosesc procedura de inmatriculare pentru export), in acest fel va veti asigura ca vanzatorul nu va mai poate crea probleme cu inmatricularea in Romania.

De asemenea, puteti verifica online atat seria de sasiu cat si eventualul furt al masinii, in bazele de date ale politiei din diverse tari.

Verificarea unei masini cumparate prin intermediar

Scenariul in care achizitionati un autovehicul printr-o persoana intermediara (fizica sau juridica) este de obicei cel mai expus eventualelor probleme la inmatricularea in Romania.

Pe langa verificarile specificate mai sus, asigurati-va ca:

  • intermediarul detine o procura in forma autentica, din partea proprietarului;
  • datele de identificare ale proprietarului, trecute in procura, corespund intocmai cu datele proprietarului din actele masinii;
  • datele de identificare ale intermediarului, inscrise in actul de vanzare catre d-voastra, corespund intocmai cu datele intermediarului din procura proprietarului;
  • intermediarul respecta prevederile fiscale specifice intermedierii vanzarii bunurilor second hand (in multe cazuri, nerespectarea acestor prevederi reprezinta un semnal de alarma in privinta corectitudinii actelor prezentate).