Evitarea timbrului de mediu

Puteti scapa de plata timbrului de mediu / taxa de prima inmatriculare?

Inca de la introducerea taxei de prima inmatriculare (redenumita ulterior “taxa pe poluare”, apoi “timbrul de mediu”), unii dintre cei ce doreau sa inmatriculeze autoturisme au incercat sa gaseasca portite legislative pentru a scapa de plata acesteia. In acest articol ne propunem sa analizam cele mai des folosite solutii privind evitarea platii timbrului de mediu.

Partajul voluntar pentru evitarea platii timbrului

Legea privind aplicabilitatea timbrului de mediu prevede ca autovehiculele ce se inmatriculeaza ca urmare a dobandirii acestora in cadrul unei actiuni de partaj sunt scutite de la plata timbrului. Initial, legea nu mentiona tipul de partaj scutit de la plata, drept urmare multi cumparatori au incheiat acte de partaj voluntar in urma careia au fost scutiti de la plata timbrului.

Prin Ordonanta nr. 16 din 2013, publicata in luna august, Guvernul Romaniei a modificat legislatia privind timbrul de mediu, astfel incat autovehiculele dobandite in urma unui partaj nu mai sunt scutite de la plata timbrului.

Recuperarea timbrului de mediu

Modificarile aduse taxei de poluare (prin OUG nr. 9 din 2013) nu sunt esentiale in privinta rezolvarii problemelor de reglementare ce au condus la posibilitatea de a obtine restituirea taxei prin intermediu instantelor de judecata. Drept urmare restituirea timbrului de mediu este inca posibila, prin actionarea in instanta.

Exceptarea platii pentru vehiculele concepute pentru persoanele cu handicap

Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 9/2013, autovehiculele aflate in proprietatea persoanelor cu handicap, special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap, precum si in scopul preluarii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat, sunt scutite de la plata timbrului.

Practic, nu este suficient ca autovehiculul sa fie inmatriculat pe numele unei persoane cu handicap grav sau accentuat: trebuie ca acest autovehicul sa fie special modificat / conceput astfel incat sa usureze conducerea / transportul acestei persoane. Pe scurt, nu puteti evita plata timbrului doar sustinand ca acesta va fi folosit in acest scop: trebuie sa si demonstrati asta.

Din pacate, in decursul procedurilor pe care le efectuam in cadrul serviciilor de inmatriculare auto, am intalnit cumparatori care, facand abstractie de moralitatea situatiei, au incercat sa evite plata timbrului incercand sa inmatriculeze autovehicule perfect normale ca fiind destinate persoanelor cu handicap. In urma verificarilor tehnice, Registrul Auto Roman respinge astfel de cereri.

Recarosarea unei masini pentru care s-a achitat deja taxa de prima inmatriculare

O alta portita legislativa incercata de cei ce doresc sa evite plata timbrului de mediu este achizitionarea unei masini distruse, ce nu a fost radiata si pentru care s-a platit taxa de prima inmatriculare, apoi recarosarea acesteia cu un autoturism perfect functional, de acelasi tip / model, pentru care nu s-a platit taxa de inmatriculare.

De exemplu, persoana X achizitioneaza pentru o suma derizorie un BMW seria 3 din 1998 distrus in urma unui accident, caruia i-a fost platita anterior taxa de prima inmatriculare, apoi aduce din strainatate un alt BMW seria 3 din acelasi tip (perfect functional) si face o cerere de recarosare a masinii distruse, astfel incat masina nou adusa in Romania sa preia istoricul masinii “recarosate”, inclusiv evidenta platii timbrului.

Recarosarea autoturismului se poate efectua numai cu aprobarea Registrului Auto Roman, deoarece prin aceasta recarosare se va schimba seria de sasiu / caroserie. Din experienta noastra, chiar daca nu veti intampina probleme in obtinerea autorizatiei de recarosare, este foarte probabil ca Directia de Inmatriculari sa refuze echivalarea platii timbrului pe noua serie de sasiu, daca pentru aceasta serie de sasiu nu exista o dovada a platii timbrului. Drept urmare, dosarul de inmatriculare va fi respins.

Inmatricularea in Bulgaria

Unul din beneficiile integrarii Romaniei in spatiul comunitar european este dreptul de a folosi pe teritoriul tarii un autoturism inmatriculat definitiv in alta tara a Uniunii. Fara sa mai intram in detalii, este de notorietate solutia inmatricularii masinilor in Bulgaria, in scopul evitarii platii timbrului de mediu din Romania.

Dar, aceasta solutie presupune asumarea unui mare risc: instrainarea autoturismului catre o persoana cu domiciliul in Bulgaria. Riscul nu intervine neaparat in momentul inmatricularii, ci ulterior cand veti avea nevoie sa contactati persoana careia i-ati instrainat masina, fara de care nu veti putea efectua nici un act privitor la acel autoturism. Din pacate, am intalnit multe cazuri in care proprietarul din Bulgaria nu a mai putut fi contactat. Mai mult decat atat, in cazul in care bunurile acelei persoane sunt executate silit, autoturism va face parte din ele.

O solutie mai sigura o reprezinta infiintarea unei societati comerciale in Bulgaria, al carei actionar veti fi chiar dvs, avand ca unic scop inmatricularea autoturismului. Insa aceasta solutie este destul de birocratica si presupune atat costuri suplimentare cat si demersuri fiscale regulate in Bulgaria, specifice unei persoane juridice (contabilitate, declaratii fiscale etc). Consideram ca aceasta solutie poate functiona doar in cazul in care doriti sa inmatriculati mai multe autoturisme sau in cazul in care valoarea timbrului de mediu este atat de mare incat sa justifice costurile si eforturile aferente infiintari unei societati comerciale in alta tara.

Din punctul nostru de vedere, NU va sugeram sa incercati evitarea platii timbrului de mediu. Chiar daca reusiti acest lucru, veti intampina probleme atunci cand veti dori sa revindeti autoturismul pentru care nu ati achitat timbru de mediu, deoarece cumparatorul masinii dvs va fi nevoit sa achite contra-valoarea timbrului, facand astfel extrem de dificil obtinerea unui pret convenabil la revanzare.

Iar daca doriti sa inmatriculati un autovehicul in Romania, parcurgand toate etapele de inmatriculare corect din punct de vedere legal, ne puteti contacta oricand.