Acte necesare inmatriculare auto

Actele necesare pentru inmatricularea unui autoturism (2014)

In cadrul acestui articol va prezentam setul de acte necesare pentru o inmatriculare auto, in 2014, in cazul in care ati cumparat un autoturism din Romania si doriti sa il inscrieti in circulatie. Practic acestea sunt toate actele necesare la toate institutiile implicate in procedura de inmatriculare, pentru a putea inmatricula definitiv o masina cumparata din Romania.

Facem precizarea ca, in cazul autoturismelor achizitionate din alte tari membre ale Uniunii Europene, dosarul de inmatriculare trebuie sa contina si alte documente.

Sumar acte necesare inmatriculare auto

Unde gasim formularele auto necesare?

Setul de acte pentru inmatricularea auto poate fi descarcat si printat de pe siteul nostru, din sectiunea Formulare Auto.

Actele necesare inmatricularii sunt urmatoarele:

  • Cererea solicitantului inmatricularii;
  • Fisa de inmatriculare vizata de radiere din partea Directiei Impozite si Taxe Locale (DITL) de care apartine vanzatorul si vizata de inscriere din partea DITL de care apartine cumparatorul;
  • RCA valabil 6 luni pe numele noului proprietar – original si copie;
  • Taxa de inmatriculare – 60 lei;
  • Taxa de talon – 37 lei;
  • Decizia + dovada de plata timbru de mediu sau adeverinta din care reiese nerestituirea taxei – original si copie;
  • Actul de dobandire (contractul de vanzare – cumparare, factura de achizitie etc);
  • Certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Roman (RAR) – original;
  • Cartea de identitate a noului proprietar – original si copie sau imputernicire + carte de identitate imputernicit sau CUI (pentru persoane juridice).

La acestea, se adauga actele necesare pentru inmatriculare, primite de la vanzator:

  • Cartea de identitate auto (CIV) – original si copie;
  • Certificatul fiscal din partea vanzatorului – original;
  • Certificatul de inmatriculare a masinii (talonul) – original, pe care fostul proprietar a inscris transmiterea dreptului de proprietate;
  • Placutele cu numerele vechi de inmatriculare, dupa caz.

In cazul in care vanzatorului autoturismului ii lipsesc unele din documentele originale ale masinii (si deci nu dispuneti de toate actele necesare inmatricularii), ii puteti cere acestuia sa obtina duplicate ale acestor acte, de la institutiile competente.

De asemenea, puteti consulta acest ghid practic privind etapele de inmatriculare pentru a afla ordinea exacta in care trebuie parcursa intreaga procedura de inmatriculare.

Scapati de birocratie si de drumuri interminabile apeland la serviciile noastre de inmatriculari si proceduri conexe!

Tel: 031-4322567, 0743-290310

  • Simina

    Daca imi achizitionez masina din strainatate si apoi o inscriu in tara, timbru de mediu si tot ce are ea nevoie o sa coste mai mult decat daca o iau din tara si sa inmatriculez si la fel cu tot ce trebuie? Vreau sa stiu de unde e mai avantajos adica daca trebuie sa platesc aceleasi taxe pentru ambele variante?

    • http://www.servicii-inmatriculare.ro/ Servicii Inmatriculare Bucures

      Pentru masinile cu motoare Euro 4 sau mai jos este probabil mai avantajos sa cumparati o masina deja inmatriculata in Romania, la care s-a platit timbrul de mediu. Pentru masinile cu motor Euro 5, timbrul de mediu are o valoare destul de mica (50-200 euro, depinde de motorizare). Pentru masinile cu motoare Euro 6 nu se plateste taxa de timbru. Deci, strict din punct de vedere al costurilor de inmatriculare, daca masina este Euro 5 / 6, atunci este mai avantajos poate sa o luati din strainatate (in ideea ca, la aceleasi costuri de inmatriculare, o masina luata din strainatate poate costa mai putin sau poate fi mai bine intretinuta). Evident, depinde si de pretul la care o gasiti…

      • Simina

        Am inteles. Multumesc frumos!

      • Simina

        Inca o intrebare: Daca masina e inscrisa pe Ro si are si taxa platita (nerecuperata)eu cand o cumpar nu mai platesc taxa. Dar, este posibil ca dupa ce o cumpar, vanzatorul intre timp sa isi recupereze taxa? Apoi eu trebuie sa o platesc din nou?

        • http://www.servicii-inmatriculare.ro/ Servicii Inmatriculare Bucures

          Da, este posibil ca persoana care era proprietara masinii atunci cand s-a platit taxa sa o recupereze in instanta, dupa vanzarea masinii catre d-voastra. Nu prea aveti cum sa preveniti acest lucru.

          Daca la data la care inmatriculati d-voastra masina nu se datoreaza taxa (nu a fost recuperata), nu o veti avea de platit (chiar daca ea va fi recuperata ulterior). In schimb, taxa va trebui achitata ulterior, la urmatoarea schimbare de proprietar, daca intre timp fostul proprietar a recuperat taxa (deci taxa va fi platita de cel care va cumpara masina de la d-voastra, calculata la data la care veti vinde masina, daca va mai exista aceasta taxa in vigoare).