Actele necesare pentru inmatricularea unui autoturism (2014)
In cadrul acestui articol va prezentam setul de acte necesare pentru o inmatriculare auto, in 2014, in cazul in care ati cumparat un autoturism din Romania si doriti sa il inscrieti in circulatie. Practic acestea sunt toate actele necesare la toate institutiile implicate in procedura de inmatriculare, pentru a putea inmatricula definitiv o masina cumparata din Romania.
Facem precizarea ca, in cazul autoturismelor achizitionate din alte tari membre ale Uniunii Europene, dosarul de inmatriculare trebuie sa contina si alte documente.
Sumar acte necesare inmatriculare auto
Actele necesare inmatricularii sunt urmatoarele:
- Cererea solicitantului inmatricularii;
- Fisa de inmatriculare vizata de radiere din partea Directiei Impozite si Taxe Locale (DITL) de care apartine vanzatorul si vizata de inscriere din partea DITL de care apartine cumparatorul;
- RCA valabil 6 luni pe numele noului proprietar – original si copie;
- Taxa de inmatriculare – 60 lei;
- Taxa de talon – 37 lei;
- Decizia + dovada de plata timbru de mediu sau adeverinta din care reiese nerestituirea taxei – original si copie;
- Actul de dobandire (contractul de vanzare – cumparare, factura de achizitie etc);
- Certificatul de autenticitate emis de Registrul Auto Roman (RAR) – original;
- Cartea de identitate a noului proprietar – original si copie sau imputernicire + carte de identitate imputernicit sau CUI (pentru persoane juridice).
La acestea, se adauga actele necesare pentru inmatriculare, primite de la vanzator:
- Cartea de identitate auto (CIV) – original si copie;
- Certificatul fiscal din partea vanzatorului – original;
- Certificatul de inmatriculare a masinii (talonul) – original, pe care fostul proprietar a inscris transmiterea dreptului de proprietate;
- Placutele cu numerele vechi de inmatriculare, dupa caz.
In cazul in care vanzatorului autoturismului ii lipsesc unele din documentele originale ale masinii (si deci nu dispuneti de toate actele necesare inmatricularii), ii puteti cere acestuia sa obtina duplicate ale acestor acte, de la institutiile competente.
De asemenea, puteti consulta acest ghid practic privind etapele de inmatriculare pentru a afla ordinea exacta in care trebuie parcursa intreaga procedura de inmatriculare.