Despre procedurile de inmatriculare auto
Pentru a intelege procedurile de inmatriculare trebuie sa explicam care sunt institutiile statului care se ocupa de aceste proceduri. Inmatricularea unei masini inseamna admiterea ei in circulatia pe drumurile publice. Autoritatea competenta pentru coordonarea inmatricularii este Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Inmatricularea se efectueaza de catre Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor pe raza caruia proprietarul isi are domiciliul sau sediul (resedinta, in cazul persoanelor fizice care au domiciliul in strainatate). Persoanele juridice pot inmatricula autovehiculele, la cerere, la Serviciul de Inmatriculari pe raza caruia au reprezentante, filiale, sucursale, puncte de lucru sau unitati subordonate.
Proprietarii de vehicule sunt obligati sa solicite inmatricularea acestora inainte de a le pune in circulatie.
Procedura de inmatriculare poate fi:
– permanenta (definitiva) – aceasta fiind continua, adica de la momentul inmatricularii in Romania si pana la scoaterea definitiva din circulatie, autovehiculul in cauza este inscris permanent in Registrul National al Vehiculelor Inmatriculate, pe numele proprietarului sau al proprietarilor succesivi.
– temporara – aceasta se efectueaza doar pentru masinile de provenienta straina care beneficiaza de regimul vamal de admitere temporara sau pentru masinile care merg la export.
Se inscriu in circulatie doar autovehiculele si remorcile omologate de Registrul Auto Roman. In urma omologarii de catre RAR, fiecare masina primeste o carte de identitate in care sunt inscrise toate datele tehnice ale acesteia si in care, ulterior, Serviciul de Inmatriculari va inscrie datele proprietarului.
Dupa obtinerea cartii de la Registrul Auto Roman, masina poate fi inscrisa in evidentele Administratiei Publice Locale (Directia de Impozite si Taxe Locale, ce apartine de Primarie) in vederea impozitarii. In paralel trebuie obtinuta de la Administratia Financiara (Agentia Nationala de Administrare Fiscala, ce apartine de Ministerul Finantelor) decizia privind calculul timbrului de mediu. Dovada achitarii acestei taxe se va depune la dosarul de inmatriculare.
Inmatricularea se considera efectuata de la data inscrierii vehiculului in Registrul National de Evidenta a Vehiculelor Inmatriculate, respectiv in evidentele Ministerului Administratiei si Internelor.
Odata cu inmatricularea, autoritatea competenta eliberteaza solicitantului certificatul de inmatriculare si placutele cu numarul de inmatriculare si inscribe datele acestuia in cartea de identitate a masinii.
La cererea proprietarului in certificatul de inmatriculare se poate inscrie si o alta persoana decat proprietarul, cu conditia sa se specifice calitatea in care aceasta poate utiliza vehiculul.
In cazul schimbarii oricaror date inscrise in certificatul de inmatriculare, titularul acestuia este obligat sa solicite autoritatii emitente eliberarea unui nou certificat, in termen de cel mult 30 de zile de la data la care a survenit modificarea. Obligatia aceasta intervine si in cazul pierderii, deteriorarii sau furtului certificatului de inmatriculare.
Ce documente cuprind procedurile de inmatriculare
Documentele ce alcatuiesc dosarul de inmatriculare sunt:
- Cererea solicitantului
- Fisa de inmatriculare a vehiculului, completata cu datele masinii si ale proprietarului si pe care s-a obtinut viza de inscriere de la Administratia Publica Locala.
- Cartea de identitate a vehiculului
- Documentul care atesta dreptul de proprietate al solicitantului asupra vehiculului
- Actul de identitate al solicitantului
- Copia documentului de asigurare obligatorie
- Dovada achitarii taxei de inmatriculare
- Dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare
- Dovada achitarii timbrului de mediu
In cazul vehiculelor de provenienta straina, care au mai fost inmatriculate in alt stat si care se inmatriculeaza pentru prima data in Romania, solicitantul trebuie sa prezinte si documentele de inmatriculare eliberate de autoritatile straine, in original, precum si placutele cu numarul de inmatriculare.
Daca solicitantul este persoana juridica, aceasta trebuie sa depuna la dosar si actele care atesta dobandirea personalitatii juridice, denumirea, sediul si reprezentantul legal, in copie.
Durata de finalizare a tuturor procedurilor de inmatriculare auto poate varia intre o saptamana si cateva saptamani, in functie de judet si etapele ce trebuie parcurse in vederea inmatricularii (autentificare RAR, plata timbrului de mediu etc).
Pingback: Vreau sa cumpar o masina adusa de un intermediar din alta tara, ce acte trebuie sa-i solicit acestuia?()
Pingback: Furt auto: ce se intampla daca ati cumparat o masina furata?()
Pingback: Cumparatorul nu a declarat / inmatriculat masina? Iata ce puteti face!()