Calculator emisii CO2 / norma EURO in functie de producatorul / modelul autoturismului

Valorile emisiilor CO2 ale autoturismului au o influenta foarte mare in valoarea timbrului de mediu calculata pentru autoturismul dorit. Practic, nu puteti afla valoarea de plata pentru timbrul de mediu fara sa cunoasteti emisiile CO2 ale autoturismului.

Calculatorul nostru va pune la dispozitie valorile CO2 si norma EURO, asa cum au fost ele raportate oficial de catre producatori in UE, incepand cu autovehiculele produse din anul 2000. Calculatorul cuprinde inclusiv modelele Dacia din 2013 / 2014.

Pentru a afla emisiile CO2 si clasa de poluare EURO, incepeti prin a alege mai jos marca autoturismului cautat:

1. Marca:
2. An de fabricatie:
3. Combustibil:
4. Model:
5. Capacitatea motorului (cmc):

Emisiile CO2 pentru masinile produse inainte de anul 2000

Calculatorul de emisii CO2 afisat mai sus contine datele pentru autovehiculele produse incepand cu anul 2000, an in care norma EURO 3 a devenit obligatorie pentru masinile avand masa totala sub 1305 kg. Incepand cu anul 2001, norma EURO 3 a devenit obligatorie si pentru autovehiculele avand masa totala de peste 1305 kg.

In mod normal, autovehiculele produse inainte de anul 2000 satisfac normele de poluare EURO 2 sau mai mici: in cazul normei EURO 2 sau mai mica, calculul timbrului de mediu NU se efectueaza in functie de valoarea emisiilor CO2. Exista totusi si autoturisme produse in anii 1998 si 1999 care satisfac normele EURO 3, dar (deoarece raportarea normei EURO 3 a inceput doar cu anul 2000), nu va putem pune la dispozitie datele certe pentru 1998 si 1999.

Mentiuni importante privind calculul emisiilor CO2

  • Valorile CO2 calculate mai sus trebuie tratate cu titlu orientativ, ajutandu-va pe dvs sa estimati costul timbrului de mediu. Ele reprezinta valorile de emisii CO2 raportate de catre producatori si pot diferi de valorile reale masurate si inscrise in cartea autoturismului dvs!
  • Daca masina a fost deja inmatriculata in Romania pana in prima parte a anului 2007 sau daca masina este cumparata dintr-o tara a Uniunii Europene (de ex, Franta) in care emisiile de CO2 nu sunt de regula trecute in cartea masinii (CIV), atunci emisiile de CO2 vor fi aflate de catre R.A.R. in baza omologarii de tip efectuate de catre producator si vor fi trecute pe cartea masinii, odata cu autentificarea / omologarea masinii (de ex, cu prilejul vanzarii acesteia).
  • Daca masina este importata din afara UE si nu este un tip (marca / model / versiune / motorizare) deja omologat de catre producator in cadrul UE, atunci ea va fi supusa testului de CO2 (destul de costisitor, intre 3000 – 4000 lei in functie de motorizare), in cadrul procedurii de omologare R.A.R.

Unde gasim emisiile CO2 in actele masinii?

Valoarea emisiilor de CO2 nu este mentionata pe talonul autoturismului, ci numai in Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV).

In cazul in care Registrul Auto Roman a calculat si a inscris in CIV emisiile CO2 aferente autoturismului dvs, puteti gasi aceasta valoare in rubrica “Modificari ce nu afecteaza performantele si caracteristicile de folosinta ale vehiculului“. Daca aceasta mentiune lipseste din CIV, ea va fi inscrisa de catre R.A.R. cu prilejul urmatoarei autentificari.

Pentru mai multe informatii privind lipsa valorii CO2 din Cartea de Identitate a Vehiculului, cititi acest articol.

Noxe motor vs emisii CO2

Nu confundati noxele motorului cu emisiile de CO2 ale autoturismului!

Noxele (CO) sunt reprezentative pentru verificarea ITP a normei de poluare a motorului (Euro 3, 4 etc) si sunt masurate analizand emisiile motorului la teava de esapament, fiind dependente de eficienta arderii si a catalizatorului. Emisiile CO2, folosite in cadrul calculului timbrului de mediu, reprezinta totalul emisiilor CO2 ale autoturismului, masurate in grame de CO2 emise per km, ele fiind calculate fie de catre producator la omologarea de tip, fie de catre R.A.R. in laboratorul propriu (in cazul in care producatorul nu a omologat tipul autoturismului in cadrul UE).

Oferta noastra cuprinde servicii complete de inmatriculare auto, inclusiv programarea si reprezentarea la R.A.R. in vederea autentificarii / omologarii autoturismului dvs.
Tel: 0743-290310 (consultanta gratuita)

Comentarii