Procedura de inmatriculare din 2016 pentru un autoturism second hand
PROCEDURA DE INMATRICULARE A UNUI AUTOTURISM SECOND-HAND, INMATRICULAT IN CIRCULATIE IN ROMANIA – CU MODIFICARILE SURVENITE IN 2016
Intrebarile care vin din partea persoanelor care doresc sa cumpere un autovehicul second-hand, inmatriculat in Romania sunt, de regula : Ce trebuie sa fac eu ca si cumparator? Ce trebuie sa faca vanzatorul? Ce acte trebuie sa primesc din partea vanzatorului, in asa fel incat sa nu am probleme atunci cand voi inmatricula masina pe numele meu?
Venim, deci, in intampinarea acestor intrebari, si va explicam, pe larg, cum trebuie sa decurga in 2016 procedura de inmatriculare a unui vehicul inmatriculat déjà in Romania, de la momentul “vazut, placut, doresc sa cumpar” pana la momentul “am reusit sa inmatriculez masina pe numele meu”.
Vom solicita, in primul rand, toate documentele autoturismului, in original, respectiv: cartea de identitate auto, certificatul de inmatriculare (talonul) pe care verificam valabilitatea ITP-ului, asigurarea obligatorie(RCA), certificatul de inspectie tehnica si rovinieta si vom verifica conformitatea datelor inscrise in documente. Este foarte important sa verificam daca cel care urmeaza sa ne vanda masina este acelasi cu proprietarul din acte. In cazul in care totul este in regula, solicitam din partea proprietarului, inainte de incheierea tranzactiei, un certificat fiscal pe care il obtine de la administratia locala de care apartine si care atesta ca acesta nu are datorii la bugetul local. In cazul in care pentru autovehiculul in cauza a fost platita taxa de mediu, solicitam proprietarului dovada de la ANAF ca aceasta taxa nu a fost recuperata/restituita platitorului. In momentul in care proprietarul prezinta cele doua documente, putem incheia contractul de vanzare-cumparare. Acesta se intocmeste si se semneaza de cele doua parti in cinci exemplare originale, impreuna cu fisa de inmatriculare. Vanzatorul prezinta cele cinci contracte, impreuna cu fisa de inmatriculare la administratia locala de care apartine, unde va primi un numar de inregistrare din Registrul de evidenta a mijloacelor de transport (care a fost instituit conform noului Cod fiscal, intrat in vigoare in ianuarie 2016) pe toate cele cinci exemplare ale contractului. Administratia locala va radia masina din evidentele fiscale de pe numele vanzatorului si va aplica pe fisa de inmatriculare viza de radiere, cu retinerea unui exemplar din cele cinci ale contractului de vanzare-cumparare. Un al doilea exemplar este pastrat de catre vanzator, iar celelalte trei vor ajunge in posesia cumparatorului, impreuna cu fisa de inmatriculare vizata de radiere si certificatul fiscal eliberat in vederea instrainarii catre noul proprietar. Atentie!!! Vanzatorul trebuie sa achite impozitul pentru autovehicul pentru tot anul 2016, ca sa-l poata radia din evidentele fiscale, iar cumparatorul va datora impozit pentru masina incepand cu 1 ianuarie 2017.
In cazul in care vanzatorul nu este acelasi cu proprietarul inscris in actele masinii, acesta trebuie sa prezinte cumparatorului, in afara documentelor prezentate mai sus, dovada achizitiei autovehiculului si certificatul fiscal al fiecarui intermediar implicat in tranzactie. In cazul in care masina se vinde de catre proprietarul inscris in acte, dar acesta nu este de fata la semnarea tranzactiei, reprezentantul acestuia trebuie sa prezinte o procura notariala din partea proprietarului, prin care il imputerniceste sa se ocupe de vanzarea masinii.
Proprietarul unui autovehicul este obligat ca, la vanzarea acestuia, sa inscrie in certificatul de inmatriculare al masinii, efectuarea transferului de proprietate catre noul proprietar. Pe spatele talonului exista o rubrica “ instrainat catre” pe care vechiul proprietar trebuie s-o completeze cu numele cumparatorului si cu data vanzarii si sa semneze. In felul acesta, dupa termenul de 30 de zile pe care cumparatorul il are de a efectua transferul de proprietate pe numele sau, vechiul proprietar poate verifica la Serviciul de Inmatriculari daca acest lucru s-a produs, iar in caz contrar poate solicita Serviciului de Inmatriculari sa se faca mentiunea instrainarii autovehiculului in baza de date a institutiei, astfel incat eventualele amenzi de circulatie sa se emita direct pe numele cumparatorului. Din pacate vechiul proprietar nu poate obliga cumparatorul sa efectueze transferul de proprietate, decat prin instanta, cu hotarare judecatoreasca definitiva.
Din momentul in care avem toate actele din partea vanzatorului, respectiv:
- Cartea de identitate a autovehiculului
- Certificatul de inmatriculare (talon), semnat de vechiul proprietar
- Contract de vanzare-cumparare, cu nr. de inregistrare primit de la administratia locala a vanzatorului, 3 exemplare
- Fisa de inmatriculare, cu viza de radiere de la administratia locala a vanzatorului
- Certificatul de atestare fiscala, eliberat de administratia locala a vanzatorului
- Asigurarea obligatorie (RCA)
- Certificatul de inspectie tehnica
- Rovinieta
- Dovada nerestituirii taxei de mediu (dupa caz)
- Acte de dobandire si certificate fiscale de la intermediari (dupa caz),
putem incepe efectiv procedura de inmatriculare a autoturismului pe numele noului proprietar, cu respectarea termenului de 30 de zile de la data dobandirii acestuia.
- Inscrierea (declararea) autovehiculului la administratia locala (Directia de Taxe si Impozite) – 2016
Shimbarea majora survenita in 2016, conform noului cod fiscal, consta in obligativitatea inscrierii contractului de vanzare-cumparare in registrul mijloacelor de transport instituit de administratiile locale. Va veti prezenta la administratia locala de care apartineti cu urmatoarele documente:
- Declaratia fiscala (formular tip) completata cu datele de identificare ale proprietarului si cu datele de identificare ale autoturismului
- Cartea de identitate auto, original si copie
- Contractul de vanzare-cumparare, cu nr. de inregistrare primit de la administratia locala a vanzatorului, 3 exemplare
- Fisa de inmatriculare, cu viza de radiere de la administratia locala a vanzatorului
- Certificatul de atestare fiscala, eliberat de administratia locala a vanzatorului
- Actul de identitate al proprietarului, original si copie
Autovehiculul va fi luat in evidentele fiscale, pe numele d-voastra, ca nou proprietar. Ca si dovada a acestui fapt, veti primi viza de inscriere pe fisa de inmatriculare si decizia de impunere. Pentru anul 2016 nu veti avea de platit impozit pentru masina.
- Taxa de mediu – obtinerea adeverintei de nerestituire sau a deciziei de calcul (ANAF) – 2016
In functie de situatia in care se afla autovehiculul pe care l-ati cumparat, va trebui sa obtineti de la ANAF (Administratia Fiscala de care apartineti cu domiciliul) unul dintre cele doua documente (din acest punct de vedere nu sunt schimbari in 2016, fata de procedura din anii anteriori):
- Adeverinta care atesta nerestituirea taxei de mediu – se obtine in cazul in care pentru masina a fost platita taxa de mediu la o inmatriculare anterioara, si nu a fost recuperata de platitor – termenul de obtinere variaza, in functie de sector, intre 7 si 15 zile, iar dosarul pe care-l depuneti trebuie sa cuprinda cererea tip, cartea de identitate auto, certificatul de inmatriculare al masinii, contractul de vanzare-cumparare, actul de identitate al noului proprietar, toate in original si copie. Daca exista, se anexeaza la dosar si dovada platii taxei.
- Decizia de calcul a timbrului de mediu – se solicita in cazul in care pentru masina nu s-a platit niciodata taxa de mediu sau a fost platita , dar s-a restituit platitorului – termenul de obtinere este de 2-3 zile, in functie de sectorul in care aveti domiciliul. Dosarul trebuie sa cuprinda cererea tip, cartea de identitate auto, certificatul de inmatriculare al masinii, contractul de vanzare-cumparare, actul de identitate al noului proprietar, toate in original si copie. In momentul in care obtineti decizia de calcul, puteti plati timbrul de mediu, cu mentiunea ca masina nu se va putea inmatricula decat la 48 de ore de la plata taxei (Serviciul de Inmatriculari verifica direct cu Trezoreria incasarea taxei respective, lucru care dureaza 48 de ore).
- Certificarea autenticitatii – RAR (Registrul Auto Roman) – 2016
Pentru fiecare schimbare a proprietarului unei masini, aceasta trebuie prezentata la RAR, in vederea obtinerii Certificatului de Autenticitate. Prin aceasta operatiune Registrul Auto Roman evalueaza starea elementelor de identificare ale vehiculului si stabileste caracteristicile sale constructive. Veti prezenta masina la orice reprezentanta RAR, cu programare pe care o puteti face online, pe site-ul rarom.ro sau telefonic la numarul de telefon 021.9672 (unic pentru toata tara). Trebuie sa tineti cont de valabilitatea certificatului, care este de 60 de zile. Daca nu veti putea inmatricula masina pe numele d-voastra in acest termen, va trebui sa obtineti un alt certificat de autenticitate.
- Intocmirea RCA-ului (asigurarea obligatorie) pe numele noului proprietar – 2016
Asigurarea obligatorie trebuie intocmita inainte de a depune dosarul de inmatriculare la Serviciul de Inmatriculari. Masina trebuie sa fie déjà asigurata pe numele noului proprietar atunci cand acesta solicita inmatricularea acesteia pe numele sau. Valabilitatea asigurarii trebuie sa fie de minim 6 luni. In cazul in care veti schimba numarul de inmatriculare, asigurarea se va intocmi tinand cont doar de numarul de identificare al vehiculului (seria de sasiu). Pentru intocmirea RCA-ului societatile de asigurari solicita cartea de identitate auto, actul de identitate al proprietarului si dovada inscrierii masinii la administratia locala.
- PLATA TAXELOR – 2016
Pentru orice inmatriculare a unui autovehicul, trebuie sa platim obligatoriu doua taxe, respectiv:
- Taxa de certificat de inmatriculare (talon) – 37 de lei – se achita la CEC
- Taxa de inmatriculare – 60 de lei (pentru vehiculele cu masa totala maxima autorizata de pana in 3500 kg, inclusiv)sau 145 lei (pentru vehiculele cu masa totala maxima autorizata de peste 3500 kg) – se achita la administratia locala de care apartinem sau la CEC/POSTA, daca primaria respectiva are contract cu aceste unitati.
In cazul in care dorim sa schimbam numarul de inmatriculare sau suntem obligati sa schimbam numarul, prin schimbarea indicativului de judet, vom achita taxa pentru noul numar de inmatriculare direct la ghiseul la care depunem dosarul de inmatriculare,pretul fiind de 40 de lei pentru numerele la rand si de 85 de lei pentru cele preferentiale.
Nici din acest punct de vedere, nu sunt schimbari in 2016, fata de procedura din anii anteriori.
Ordinea de efectuare a etapelor ce fac parte din procedura de inmatriculare auto, nu este neaparat cea pe care v-am prezentat-o in acest articol, insa este foarte important sa le fi parcurs pe toate atunci cand depuneti dosarul de inmatriculare la Serviciul de Inmatriculari.
- DEPUNEREA DOSARULUI DE INMATRICULARE AUTO– 2016
Pentru inmatricularea masinii pe numele d-voastra, ca nou proprietar, va trebui sa depuneti un dosar de inmatriculare la Serviciul de Inmatriculari de care apartineti cu domiciliul si care trebuie sa cuprinda urmatoarele:
- Cererea tip completata cu datele de identificare ale noului proprietar si cu datele de identificare ale masinii si semnata de acesta, in original
- Fisa de inmatriculare, semnata de vechiul si noul proprietar si vizata de radiere si de inregistrare de administratiile locale ale celor doi, in original
- Adeverinta de nerestituire a taxei de mediu (original) sau decizia de calcul al taxei + chitanta de plata (original si copie)
- RCA pe numele noului proprietar, original si copie
- Taxa de talon, original
- Taxa de inmatriculare, original
- Contractul de vanzare-cumparare, original si copie
- Cartea de identitate auto, original si copie
- Actul de identitate al proprietarului, original si copie (in cazul in care dosarul se depune de catre un reprezentant legal al proprietarului, acesta trebuie sa depuna si procura notariala+ actul de identitate personal, original si copie)
- Certificatul de autenticitate, original
- Certificatul de inmatriculare al vehiculului, original (cu ITP valabil si semnat de vechiul proprietar)
- Placutele cu nr. de inmatriculare, in cazul in care dorim sa schimbam numarul de inmatriculare sau suntem obligati sa-l schimbam, in urma schimbarii indicativului de judet.
Termenul de solutionare a dosarului de inmatriculare, in cazul in care documentele prezentate sunt corecte si conforme cu legislatia in vigoare, este de cateva ore (pentru Bucuresti si Ilfov), perioada in care nu aveti voie sa circulati cu vehiculul respectiv. In cazul in care depuneti dosarul de inmatriculare in aceeasi zi in care ati efectuat plata timbrului de mediu, trebuie sa tineti cont de faptul ca inmatricularea se va putea efectua doar dupa 48 de ore de la depunerea dosarului la Serviciul de Inmatriculari, si pe toata durata solutionarii dosarului nu veti putea circula cu masina.