Verificarea platii timbrului de mediu
Verificarea platii timbrului de mediu este esentiala in a determina costul total al cumpararii si inmatricularii unei masini. Atunci cand decideti sa achizitionati o masina ce a fost deja inmatriculata in Romania, pretul acesteia este serios influentat de plata timbrului de mediu, astfel incat o masina ieftina poate deveni extrem de costisitoare daca trebuie achitat timbrul de mediu. Drept urmare, este esential sa verificati daca timbrul de mediu a fost platit sau nu, inainte de a cumpara masina dorita.
Puteti verifica plata timbrului?
Pana in momentul semnarii actelor de vanzare – cumparare, singura persoana care poate obtine o dovada legala privind existenta platii timbrului de mediu este vanzatorul (proprietarul) masinii. Din pacate, atat timp cat nu sunteti proprietarul acelui autoturism, nu puteti cere institutiilor statului verificarea existentei platii timbrului de mediu.
Tot ce puteti face este sa cereti vanzatorului acte doveditoare privind plata timbrului de mediu (chitanta de plata de la Trezorerie, adeverinta de plata a timbrului, ordin de plata, alta dovada de plata), urmand sa folositi aceste acte pentru a demonstra existenta platii atunci cand veti inmatricula autoturismul pe numele dvs. Nu puteti verifica plata timbrului de mediu decat dupa ce deveniti proprietarul masinii, iar in acel moment este prea tarziu pentru a va razgandi!
ATENTIE: cercetati cu atentie actele ce va sunt prezentate de catre vanzator, ce dovedesc plata timbrului! Luati in calcul faptul ca, in anumite conditii, se poate obtine rambursarea platii timbrului de mediu, prin hotarare judecatoreasca: de exemplu, chiar daca vanzatorul va prezinta o chitanta de plata din 2011, se poate intampla ca ulterior acesta sa fi obtinut returnarea platii timbrului. Cereti si verificati actele originale: documentele emise de institutiile publice privind plata timbrului nu contin elemente de securitate (exceptand antetul, semnatura si stampila institutiei), drept urmare ele sunt relativ usor de falsificat!
In cazul in care aveti suspiciuni privind corectitudinea actelor prezentate, cereti vanzatorului sa obtina o noua adeverinta privind plata timbrului, de la ANAF. Adeverinta emisa de catre ANAF va poate certifica faptul ca timbrul de mediu a fost platit, a fost platit si recuperat sau nu a fost platit niciodata.
Pingback: Ce trebuie sa stim inainte de a cumpara o masina care este deja inmatriculata in Romania?()
Pingback: Cum verific actele masinii inainte de cumparare? Ghid practic.()