Verificare timbru auto

Verificarea platii timbrului de mediu

Verificarea platii timbrului de mediu este esentiala in a determina costul total al cumpararii si inmatricularii unei masini. Atunci cand decideti sa achizitionati o masina ce a fost deja inmatriculata in Romania, pretul acesteia este serios influentat de plata timbrului de mediu, astfel incat o masina ieftina poate deveni extrem de costisitoare daca trebuie achitat timbrul de mediu. Drept urmare, este esential sa verificati daca timbrul de mediu a fost platit sau nu, inainte de a cumpara masina dorita.

Puteti verifica plata timbrului?

Pana in momentul semnarii actelor de vanzare – cumparare, singura persoana care poate obtine o dovada legala privind existenta platii timbrului de mediu este vanzatorul (proprietarul) masinii. Din pacate, atat timp cat nu sunteti proprietarul acelui autoturism, nu puteti cere institutiilor statului verificarea existentei platii timbrului de mediu.

Tot ce puteti face este sa cereti vanzatorului acte doveditoare privind plata timbrului de mediu (chitanta de plata de la Trezorerie, adeverinta de plata a timbrului, ordin de plata, alta dovada de plata), urmand sa folositi aceste acte pentru a demonstra existenta platii atunci cand veti inmatricula autoturismul pe numele dvs. Nu puteti verifica plata timbrului de mediu decat dupa ce deveniti proprietarul masinii, iar in acel moment este prea tarziu pentru a va razgandi!

ATENTIE: cercetati cu atentie actele ce va sunt prezentate de catre vanzator, ce dovedesc plata timbrului! Luati in calcul faptul ca, in anumite conditii, se poate obtine rambursarea platii timbrului de mediu, prin hotarare judecatoreasca: de exemplu, chiar daca vanzatorul va prezinta o chitanta de plata din 2011, se poate intampla ca ulterior acesta sa fi obtinut returnarea platii timbrului. Cereti si verificati actele originale: documentele emise de institutiile publice privind plata timbrului nu contin elemente de securitate (exceptand antetul, semnatura si stampila institutiei), drept urmare ele sunt relativ usor de falsificat!

In cazul in care aveti suspiciuni privind corectitudinea actelor prezentate, cereti vanzatorului sa obtina o noua adeverinta privind plata timbrului, de la ANAF. Adeverinta emisa de catre ANAF va poate certifica faptul ca timbrul de mediu a fost platit, a fost platit si recuperat sau nu a fost platit niciodata.

 • Pingback: Ce trebuie sa stim inainte de a cumpara o masina care este deja inmatriculata in Romania?()

 • Pingback: Cum verific actele masinii inainte de cumparare? Ghid practic.()

 • Raluca

  Ii pot cere fostului proprietar sa imi dovedeasca plata timbrului prin adeverinta de nerestituire a taxei si sa folosesc aceasta adeverinta obtinuta de el la RAR? Din moment ce el e singurul care poate obtine aceasta dovada nu vad de ce ar fi o problema in a-mi furniza acest document. Nu? Implica ceva costuri obtinerea acestei adeverinte? Multumesc!

  • http://www.servicii-inmatriculare.ro/ Servicii Inmatriculare Bucures

   In primul rand adeverinta nu va trebuie la RAR, ci la serviciul de inmatriculari. Din pacate adeverinta de nerestituire emisa pe numele fostului proprietar nu este utila decat in masura in care va linisteste pe d-voastra (sa stiti ca taxa a fost platita si nu a fost recuperata). Din momentul in care cumparati masina, proprietarul sunteti d-voastra deci trebuie emisa o alta adeverinta de la organele fiscale, pe numele d-voastra (persoana care va inmatricula masina), chiar daca adeverinta emisa pe numele vanzatorului este datata recent. Aceasta adeverinta nu implica nici un cost, ci doar o perioada de asteptare de cateva zile.

 • elly

  Buna ziua! M-ati putea ajuta cu niste sfaturi? De aprox 2 zile am cumparat o masina inmatriculata in Romania(la data de 26.10.2011) de la o terta persoana si nu stiu cum sa procedez cu inmatricularea,am citit pe site-ul dvs pasi care trebuiesc urmati in vederea inmatricularii,intrebarea ar fi legata de taxa de mediu( eu fiind proprietarul masinii trebuie sa mi-se elibereze si mie o davada de la anaf ca am platit? mentionez ca vanzatorul este din buc si eu din bz, avem copii xerox(trebuia originalul?)dupa decizia de calcul al taxei de poluare si dupa chitanta de impozite si taxe cu suma platita aferent taxei de mediu.Va multumesc anticipat!

  • http://www.servicii-inmatriculare.ro/ Servicii Inmatriculare Bucures

   Pentru a inmatricula masina pe numele d-voastra, cei de la directia de inmatriculari va vor solicita o dovada emisa de ANAF, pe numele d-voastra, care sa ateste ca nu se datoreaza taxa de timbru. Dovada emisa pe numele fostului proprietar nu va este utila decat in sensul in care va demonstreaza d-voastra personal ca taxa este deja platita.

 • Dan

  Buna.
  Am terminat leasingul si vreau sa fac inmatricularea pe mine. Mai am nevoie de adeverinta de la ANAF ca nu a fost recuperata taxa – masina fiind proprietatea firmei de leasing? De asemenea mentionez ca masina a fost cumparata in 2009. Sin inca o intrebare… Firma de leasing e din Bucuresti si eu sunt in Timis. Banuiesc ca cererea pentru adeverinta pot sa o pun la ANAF Timis, nu?
  Merci.

  • http://www.servicii-inmatriculare.ro/ Servicii Inmatriculare Bucures

   Da, in mod categoric trebuie sa obtineti acea adeverinta, nu puteti inmatricula masina fara ea, chiar daca firma de leasing v-ar da o dovada care sa ateste ca a fost platit timbrul de mediu atunci cand s-a inceput leasingul. Cererea o depuneti la directia ANAF de care apartineti (Timis).

 • Dragos Ionescu

  buna am cumparat o masina din 2006,care a fost luata pe leasing .in 2010 s-a incheiat leasingu.intrebare a fost necesara taxa in 2010 o data cu inmatricularea noului proprietar ?sau a ramas ca inmatriculata de la leasing cand nu se platea taxa ?

  • http://www.servicii-inmatriculare.ro/ Servicii Inmatriculare Bucures

   Buna ziua, in 2010 pentru masinile care erau deja inmatriculate in Romania nu se platea taxa pe poluare la transferul de proprietate, abia in martie 2013 a intrat in vigoare aceasta legislatie. Daca veti cumpara acum aceasta masina, veti fi obligat sa platiti timbru de mediu pentru a o putea inmatricula pe numele d-voastra.

 • Oana

  Am cumparat o masina in 2007 (chevrolet aveo prin gtt) prin credit auto; masina a fost trecuta pe numele meu inca de la inceput. Am ridicat masina de la dealer cu toate actele inclusiv rar facute si nu am dat importanta taxei de mediu.
  Unde pot afla daca a fost platita taxa de mediu sau care e situatia, in cazul in care as vrea sa o vand.
  Multumesc, Oana

  • http://www.servicii-inmatriculare.ro/ Servicii Inmatriculare Bucures

   Buna ziua, puteti solicita informatii privind plata acestei taxe Administratiei Fiscale (ANAF) de care apartineti cu domiciliul. Succes!

 • http://www.servicii-inmatriculare.ro/ Servicii Inmatriculare Bucures

  Buna ziua,
  Cumparatorul solicita ANAF-ului de care apartine eliberarea adeverintei care atesta nerestituirea taxei, indiferent unde a fost inmatriculata masina (si implicit platita taxa – exista o baza de date comuna). Prezentarea dovezii ca acea taxa a fost platita este utila, dar nu obligatorie. Succes!