Valoarea CO2 in cartea masinii

Valoarea CO2 nu este trecuta in cartea masinii? Iata ce puteti face!

Incepand cu 2008, Registrul Auto Roman are obligatia de a inscrie valoarea emisiilor CO2 in cartea masinii, odata cu verificarea masinii in vederea inmatricularii, cu exceptia masinilor cu norma de poluare EURO 2 sau mai jos – pentru aceste masini, valoarea CO2 nu este luata in calcul pentru stabilirea valorii timbrului de mediu si nu este inscrisa in cartea masinii. Aceasta mentiune a emisiilor CO2, masurate in gram / km, se face in Cartea de Identitate a Vehiculului (cartea masinii), la rubrica “Modificari ce nu afecteaza performantele si caracteristicele de folosinta ale vehicului”. Principalul scop al acestei inscrieri este acela de a facilita calculul corect al taxei de timbru de mediu, de catre ANAF.

In cazul in care masina (avand minim norma EURO 3) a fost inmatriculata inainte de 2008 sau nu a mai fost inmatriculata in Romania, Registrul Auto Roman va inscrie valoarea CO2 odata cu urmatoarea verificare de autenticitate (obligatorie in vederea inmatricularii in Romania). De asemenea, puteti face o programare la RAR doar cu scopul de a inscrie valoarea emisiilor CO2 in cartea masinii, fara sa fiti in situatia de a parcurge etapele unei inmatriculari.

Pentru masinile produse sau comercializate pentru piata europeana, emisiile CO2 nu sunt masurate de catre Registrul Auto Roman, ci sunt extrase dintr-o baza de date ce contine valorile certificate de catre producatori. Pentru masinile “exotice”, Registrul Auto Roman poate cere efectuarea unui test (costisitor) pentru masurarea acestor valori de CO2.

De pe alta parte, este foarte important sa cunoasteti aceasta valoare a emisiilor pentru a putea estima suma pe care ati avea-o de platit, in cadrul taxei de timbru de mediu, daca decideti sa achizitionati acea masina. In cazul in care valorile CO2 nu sunt trecute in carte, nu va puteti prezenta cu masina la RAR pentru a inscrie valoarea CO2 in cartea masinii pana nu deveniti proprietarul acesteia, dar pe de alta parte daca deveniti proprietarul acesteia este prea tarziu sa va razganditi (de exemplu daca taxa de timbru, calculata in baza valorii CO2 gasite de RAR, este mult prea mare). Ii puteti solicita proprietarului actual sa faca aceasta inscriere a valorii CO2 la Registrul Auto Roman, daca acesta este dispusa sa o faca.

Solutia este sa obtineti valoarea emisiilor CO2 folosind un Calculator de Emisii CO2. Astfel, alegand marca / modelul / motorizarea masinii dorite, puteti afla cu exactitate valoarea CO2 aferenta acesteia si puteti folosi un Calculator de Taxa de Timbru pentru a calcula timbrul de mediu ce ar trebui achitat in cazul in care achizitionati acea masina.