timbru mediu 2014

Timbrul de mediu, mai mic in 2014 decat in 2013

Incepand cu 1 ianuarie 2007, odata cu intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, statul roman a renuntat la perceperea accizei pentru autovehicule, dar a introdus in schimb alta taxa denumita pe rand taxa speciala de prima inmatriculare / taxa pe poluare sau timbru de mediu.

Inca de la introducerea ei, valoarea in lei a taxei s-a determinat, pentru anul in curs, pe baza cursului de schimb valutar stabilit de Banca Centrala Europeana in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Pentru anul 2014, Banca Centrala Europeana a stabilit la 1 octombrie 2013 un curs de 4,4485 lei/euro (fata de 4,5223 lei/euro in 2012), valoare ce va fi folosita pentru calculul timbrului de mediu pe toata perioada acestui an.

Spre exemplu, pentru un timbru de mediu cu valoarea de 1500 euro, anul trecut ati fi platit 6783,45 lei, iar anul acesta doar 6672,75 lei, mai putin cu 111 lei.

Va reamintim ca, in conformitate cu Ordonanta de urgenta nr. 9/2013, privind timbrul de mediu pentru autovehicule, obligatia de plata a acestuia intervine o singura data pentru fiecare autovehicul,in urmatoarele cazuri:

  • la prima inmatriculare a autovehiculului in tara noastra;
  • la reintroducerea in parcul auto national a unui autovehicul (doar daca la momentul scoaterii acestuia din tara , platitorului i s-a restituit valoarea reziduala a timbrului);
  • la efectuarea transferului de proprietate in cazul unui autovehicul inmatriculat déjà in tara noastra, pentru care nu a fost platita taxa speciala de prima inmatriculare/ taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare, la momentul primei inmatriculari in Romania;
  • la efectuarea transferului de proprietate asupra unui autovehicul inmatriculat déjà in Romania, pentru care s-a dispus de catre instante restituirea taxei, indiferent cum a fost ea denumita de-a lungul timpului sau pentru care instanta a hotarat inmatricularea fara plata taxei.

Puteti calcula valoarea timbrului de mediu folosind calculatorul de timbru de mediu 2014, aflat pe siteul nostru.