Taxele de prima inmatriculare in 2014, timbrul de mediu si norma EURO 6
Taxele de prima inmatriculare in 2014 se invart in jurul faimosului timbru de mediu. Acesta a fost introdus si mentinut sub pretextul limitarii poluarii autovehiculelor, ca parte integranta a eforturilor Uniunii Europene de a imbunatati calitatea aerului. Din acest motiv, timbrul de mediu este calculat in functie de gradul de poluare pe care il va produce masina ce urmeaza a fi inmatriculata, luandu-se in calcul atat vechimea si norma EURO a masinii cat si emisiile CO2 inregistrate de aceasta.
Directivele Uniunii Europene privind controlul poluarii autovehiculelor sunt trasate pana in 2020, atunci cand comisia de la Bruxelles doreste sa se ajunga ca masinile sa aiba emisii medii de 95 grame CO2 pe kilometru. Pentru a se atinge acest nivel, se vor introduce treptat noi standarde EURO. De exemplu, in septembrie 2014 va fi introdusa obligativitatea normei EURO 6, ce va pastra aceleasi limite ale emisiilor de CO2 ca in cazul normei EURO 5, insa va limita semnificativ emisiile de oxizi de azot (NOx).
Conform reglementarilor europene stabilite prin Regulamentul 715, “Dupa intrarea in vigoare a normelor Euro 6, statele membre trebuie sa refuze omologarea de tip, inmatricularea, comercializarea si punerea în circulatie a vehiculelor noi care nu respecta aceste valori-limita ale emisiilor“. Un termen suplimentar de un an este prevazut pentru vehiculele destinate transportului de marfuri si vehiculele concepute pentru satisfacerea unor nevoi sociale specifice.
Pretul masinilor echipate cu motoare EURO 6 va fi cu siguranta mai mare decat al modelelor echivalente echipate cu motoare EURO 5 deoarece limitarea emisiilor NOx presupune dotarea masinilor cu echipamente suplimentare, destul de costisitoare.
Tinand cont de faptul ca norma EURO 6 nu schimba limitele emisiilor de CO2 si avand in vedere ca, odata cu obligativitatea normei EURO 6, va trebui legislata interzicerea inmatricularii autovehiculelor noi dotate cu motoare EURO 5, este foarte probabil ca Guvernul Romaniei sa doreasca actualizarea legislatiei timbrului de mediu astfel incat acesta sa ia in calcul nu doar emisiile CO2, ci si emisiile NOx. In plus, in spiritul modificarilor fiscale din ultimii ani si avand in vedere nevoia tot mai acuta a statului de a colecta taxe si impozite, este foarte putin probabil ca actualizarea legislatiei sa produca o micsorare a taxelor de prima inmatriculare.
In concluzie: este mai bine sa inmatriculam masina acum sau mai bine asteptam cu speranta micsorarii valorilor taxelor de prima inmatriculare in 2014? Desi nu putem garanta un raspuns corect, consideram ca este foarte probabil ca valoarea timbrului de mediu sa creasca, incepand cu septembrie 2014, pentru autovehiculele ce nu indeplinesc normele EURO 6. Asa cum este la fel de posibil sa fie introdusa o taxa si pentru norma EURO 6 (in prezent, autoturismele echipate cu motoare EURO 6 sunt scutite de taxa de timbru). Daca luam in considerare si recent introdusa acciza de 1 euro per cmc pentru inmatricularea autovehiculelor cu o capacitate cilindrica ce depaseste 3000 cmc, credem ca este destul de evidenta tendinta crescatoare a taxelor de prima inmatriculare.
Asadar, nu asteptati minuni in privinta taxelor de prima inmatriculare. Dimpotriva.
Pingback: Puteti scapa de plata timbrului de mediu / taxa de prima inmatriculare?()