timbru-de-mediu

Modificari importante pentru timbrul de mediu. Cum se recupereaza taxa auto pentru masinile vandute in afara Romaniei

Proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind timbrul de mediu pentru autovehicule, supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice aduce modificari importante in ceea ce priveste modul de recuperare a timbrului de mediu in cazul in care automobilul este vandut in afara Romaniei.

Astfel, potrivit Agerpres, care citeaza noul act normativ, ultimul proprietar al unui autovehicul scos din parcul auto national poate solicita restituirea valorii reziduale a timbrului de mediu pe baza copiei cartii de identitate a masinii, dar cu mentiunea ”Vehicul scos definitiv din Romania”, in loc de ”radiere pentru export”.

Conform dispozitiilor art. 8 alin. (1) din HG nr. 88/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, ”in situatia in care un autovehicul pentru care s-a platit in Romania taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul prevazut de ordonanta de urgenta si pentru care nu s-a dispus de catre instante restituirea acestora este scos ulterior din parcul auto national, ultimul proprietar poate solicita restituirea valorii reziduale a timbrului”.

Potrivit initiatorilor, modificarea este necesara deoarece sintagma ”pentru export” poate crea interpretari diferite, respectiv regim vamal aferent marfurilor comunitare care parasesc teritoriul vamal al Uniunii Europene, in loc de ”export” ca regim fiscal aferent marfurilor ce sunt transferate dintr-un stat membru in alt stat membru, ca livrare intracomunitara.

La cererea de restituire a timbrului de mediu se vor anexa urmatoarele documente: copia cartii de identitate a vehiculului, certificata de lucratorul serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, cu mentiunea ”Vehicul scos definitiv din Romania” (in loc de ”radiere pentru export” cum este in prezent), certificatul de radiere cu mentiunea ”Vehicul scos definitiv din Romania”, emis de serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculari a vehiculelor (in original si copie), precum si documentul care atesta faptul ca autovehiculul a fost transferat in alt stat, respectiv factura/contractul de vanzare – cumparare sau declaratia vamala de export, dupa caz, in original si copie.

Proiectul de Hotarare a Guvernului este supus dezbaterii publice pana la data de 20 noiembrie 2014, iar cetatenii si institutiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii la sediul MMSC.

Pentru a scapa de corvoada procesului de inmatriculare a masinii pe care tocmai ai cumparat-o, firma noastra va sta la dispozitie cu cel mai bun raport calitate/pret pentru serviciile de logistica auto. Efectuam pentru tine toate etapele ce trebuie parcurse in vederea inmatricularii unui autovehicul. Detalii despre costurile serviciilor noastre sunt disponibile in sectiunea ”PRETURI”, iar comenzile sau programarile pentru consultanta se pot realiza la telefoanele 031-4322567; 0743-290310 sau email contact@servicii-inmatriculare.ro.