prima-masina

Programul Prima Masina, cu cele mai bune oferte de credite auto, incepe la 1 noiembrie 2014

Succesul programului guvernamental Prima Casa a constituit un element important in decizia Guvernului de a largi activitatea de garantare a creditelor bancare si pentru achizitia de autoturisme. Astfel, Executivul va lansa din luna noiembrie 2014 programul Prima Masina, prin care isi propune sa sprijine cumpararea de autoturisme noi cu credite bancare garantate de stat.

Programul Prima Masina este destinat in principal tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 35 de ani, care vor avea prioritate, dar si altor categorii de varsta. Garantia statului va acoperi maximum 50% din valoarea creditului acordat in cadrul programului, diferenta fiind reprezentanta de autoturismul achizitionat.

Valoarea creditului va fi de maximum 50.000 de lei plus TVA, la care se adaugă costul politei CASCO pentru primul an. Avansul minim solicitat de banci beneficiarului va fi intre 5% si 10% din valoarea creditului, iar costul total al finantarilor garantate de stat nu va depasi ROBOR la 3 luni plus o marja de 3% (aproximativ 6%, la nivelul actual al ROBOR). Durata maxima a perioadei de creditate va fi de 84 de luni.

Conditiile pentru acest tip de imprumut sunt cu mult mai avantajoase decat ofertele de creditare clasice existente in prezent in portofoliul bancilor: avansul minim solicitat este de doua ori mai mic, perioada de rambursare este mai mare cu 2 ani (7 ani fata de 5 ani), iar costurile sunt aproape la jumatate. Totodata, garantia statului cresc apetitul si disponibilitatea bancilor de a acorda asemenea imprumuturi.

Ce autoturisme pot fi cumparate cu un credit Prima Masina

Interesant este ca autoritatile estimeaza ca prin programul Prima Masina vor fi vandute 2.500-3.000 de unitati pana la finele acestui an, respectiv 20.000 de unitati noi anual. Faptul ca valoarea maxima a creditului acordat nu poate depasi 50.000 de lei plus TVA restrange gama de marci auto ce pot fi achizitionate.

Pornind de la preturile practicate in prezent de producatorii si dealerii auto se poate observa ca romanii vor putea alege dintre unele modele fabricate de Dacia, Renault, Ford, Volkswagen, Hyundai, Toyota, Citroen, Suzuki, Mazda, Nissan, Seat sau Opel. Este de asteptat insa ca programul Prima Masina sa conduca ieftinerea unor modele de autoturisme, cu scopul de a plasa pretul in limita de credit impusa de programul guvernamental.

8 banci dau acum credite auto, cu avans de 20%, dobanzi de 10% si comision de analiza de minimum 200 de lei

In prezent, pe piata locala exista 8 oferte de credite auto, bancile care mizeaza pe un asemenea produs de finantare fiind BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Alpha Bank, Banca Comerciala Carpatica, Bank Leumi si Marfin Bank.

Costurile acestor imprumuturi sunt net superioare fata de nivelul impus prin programul Prima Masina, mai toate ofertele apropiindu-se de pragul de 10%/an sau chiar mai mari. De asemenea, clientii trebuie sa achite la aproape toate bancile un comision de analiza a dosarului de credit, in valoare de cel putin 200 de lei, si un comision lunar de administrare. Cele mai mari comisioane de analiza a dosarului le intalnim la La Alpha Bank (150 de euro) si Marfin Bank (300 de euro).

Un alt inconvenient este reprezentat de faptul ca, in cazul unor oferte existente deja pe piata, daca suma imprumutata depaseste o anumita valoare, clientul trebuie sa aduca o garantie ipotecara pentru a putea beneficia de bani. Totodata, cea mai mare perioada de rambusare este limitata la 5 ani, iar avansul este de cel putin 20% din valoarea imprumutului.

Este de asteptat ca toate aceste banci sa se inscrie in programul Prima Masina, adaptand ofertele existente cerintelor solicitate de Guvern. Mai mult, cu siguranta, si alte institutii care nu dispun in prezent de un credit auto sa se alature programului guvernamental. Cel mai probabil banci precum BCR, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Volksbank sau UniCredit Tiriac Bank vor lansa astfel de imprumuturi.