Finalizarea procedurilor de vanzare

Cumparatorul nu a declarat / inmatriculat masina? Iata ce puteti face!

Ca urmare a cumpararii unui autovehicul, pentru a putea circula cu acesta noul proprietar este obligat prin lege sa inscrie autovehiculul atat la Directia Taxe si Impozite Locale cat si la Serviciul de Inmatriculari de care apartine, in termen de 30 de zile de la data semnarii contractului de vanzare – cumparare. Din pacate, cu buna stiinta sau nu, unii cumparatori nu finalizeaza aceste proceduri.

In acest articol detaliem problemele si solutiile pe care le aveti la indemana in cazul in care vindeti un autoturism iar cumparatorul nu efectueaza inregistrarea fiscala sau inmatricularea masinii pe numele sau.

Radierea fiscala si radierea din circulatie

In primul rand, pentru a intelege riscurile si solutiile disponibile, trebuie lamurita confuzia creata de folosirea termenului de “radiere auto“.

Radierea fiscala se refera la stingerea rolului fiscal al vechiului proprietar, odata cu vanzarea masinii. Ca urmare a acestei proceduri, impozitele si taxele fiscale aferente autovehiculului vor fi percepute noului proprietar. Procedura de radiere fiscala se poate efectua atat la cererea vanzatorului (in baza contractului de vanzare – cumparare), cat si automat in momentul in care cumparatorul declara proprietatea (deschide rolul fiscal) la Directia Taxe si Impozite Locale de care apartine. Radierea fiscala nu implica si transcrierea documentelor auto pe numele noului proprietar (talon, carte de identitate auto).

Radierea din circulatie presupune scoaterea autovehiculului din circulatie. Aceasta procedura nu se mai efectueaza decat in vederea radierii definitive din circulatie, nu si in cazul vanzarii / transmiterii proprietatii. La achizitionarea unui autovehicul, cumparatorul este obligat sa depuna dosarul de inmatriculare in termen de 30 de zile de la data semnarii contractului de vanzare – cumparare.

Ce se intampla daca masina nu a fost radiata fiscal?

In mod evident, toate taxele si impozitele aferente proprietatii revin persoanei in numele careia este deschis rolul fiscal. Avand in vedere faptul ca exista cazuri in care noul proprietar nu a declarat deschiderea rolului fiscal la Directia Taxe si Impozite Locale, NU lasati radierea fiscala in sarcina cumparatorului!

Aveti dreptul de a efectua aceasta procedura, in baza actelor de vanzare – cumparare (contract, factura etc), chiar daca o efectuati cu intarziere si chiar daca noul proprietar nu efectueaza deschiderea rolului fiscal.

Ce se intampla daca masina nu a fost inmatriculata de noul proprietar?

Conform articolului 11 din OUG 195/2002, “(10) Proprietarul sau detinatorul mandatat al unui vehicul este obligat sa solicite autoritatii competente inscrierea in certificatul de inmatriculare sau de inregistrare a oricarei modificari a datelor de identificare a vehiculului respectiv sau, dupa caz, ale proprietarului, in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea.”. Conform articolului 101, neindeplinirea acestor obligatii “constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni”. Practic, in cazul in care cumparatorul circula cu autoturismul dupa expirarea termenului de 30 de zile, acesta este pasibil de o amenda civila constand in 6-8 puncte de amenda (un punct de amenda fiind 70 de lei, la data redactarii acestui articol).

Cu buna stiinta, unii cumparatori nu efectueaza aceste proceduri de inmatriculare, circuland cu actele masinii inscrise pe numele fostului proprietar, cu scopul de a evita plata unor amenzi sau a timbrului de mediu (in cazul in care acesta s-ar datora la inmatriculare).

Putini vanzatori stiu ca, in baza Art. 8 al Ordinului 1501/2006, la semnarea contractului de vanzare – cumparare au dreptul de a inscrie transmiterea dreptului de proprietate completand mentiunea “instrainat catre…” pe spatele certificatului de inmatriculare:

Talon instrainat catre...
Prezenta acestei mentiuni faciliteaza Politiei Rutiere depistarea situatiilor in care cumparatorul circula cu autoturismul dupa trecerea celor 30 de zile, fara sa efectueze inmatricularea pe numele sau. In lipsa acestei mentiuni, identificarea acestor cazuri este destul de dificila, ea putandu-se constata numai prin verificarea documentelor de provenienta ale masinii. Daca se constata nereguli, politistul poate dispune imobilizarea masinii pana la finalizarea cercetarilor.

In calitate de vanzator, nu puteti impune cumparatorului sa finalizeze inmatricularea masinii pe numele sau, deoarece acesta nu este obligat sa inmatriculeze in circulatie un autoturism cumparat. Exista multe cazuri in care o masina si-a schimbat proprietarul de drept de mai multe ori, fara ca autoturismul sa fie inmatriculat pe numele cumparatorilor. Pentru a evita astfel de situatii, dupa trecerea termenului de 30 de zile de la vanzare, puteti verifica la Serviciul de Inmatriculari Auto daca s-a efectuat inmatricularea pe numele noului proprietar – iar daca aceasta nu a fost efectuata, puteti solicita mentionarea instrainarii in registrele Serviciului de Inmatriculari, in baza actelor de vanzare – cumparare. Aceasta mentiune de vanzare nu obliga cumparatorul sa inmatriculeze autoturismul, dar va scuteste pe dvs de eventuale neplaceri ulterioare cum ar fi plata amenzilor rutiere incasate de conducatorul masinii vandute.

Daca nu s-a efectuat aceasta mentiune de instrainare nici pe talon nici la Serviciul de Inmatriculari, in cazul unui accident sau al altor abateri dvs veti fi chemat pentru clarificarea situatiei (in calitate de proprietar inscris in actele masinii) si puteti demonstra instrainarea autoturismului in baza contractului de vanzare – cumparare sau a facturii emise la vanzare.