Placute inmatriculare personalizate

Placute de inmatriculare personalizate: legale sau nu?

Multi dintre noi au observat probabil in trafic diverse placute de inmatriculare personalizate, atipice: fie cu literele stantate la o distanta mai mare decat cea obisnuita (litere “despartite”), fie avand caractere ce folosesc alt font decat cel standard, fie avand alte forme decat cele obisnuite. In cadrul acestui articol vom incerca sa clarificam, pe cat posibil, diverse aspecte privind legalitatea acestor placute de inmatriculare personalizate, lasand la o parte aspectele estetice si morale.

In primul rand trebuie facuta distinctia intre numerele de inmatriculare personalizate si cele preferentiale, acestea din urma referindu-se strict la alegerea numerelor si literelor ce compun numarul de inmatriculare, ele putand fi obtinute de la Directia de Inmatriculari contra unei taxe suplimentare, in cadrul procedurii standard de inmatriculare auto.

Potrivit HG 1391 din 2006 privind circulatia pe drumurile publice, sectiunea 2, articolul 23, “La inmatriculare, fiecarui autovehicul si fiecarei remorci li se atribuie cate un numar de inmatriculare compus din indicativul judetului sau al municipiului Bucuresti, numarul de ordine, format din cifre arabe, si o combinatie de trei litere cu caractere latine majuscule”.

Pe de alta parte, noul Cod Rutier (Legea 203 din 2012), prevede la articolul 112 faptul ca Politia Rutiera va retine certificatul si placutele de inmatriculare in cazul in care “placutele cu numerele de inmatriculare sau de inregistrare nu sunt conforme cu standardul sau au aplicate dispozitive de iluminare, altele decat cele omologate”.

Standardul la care se face referire este cel redactat de catre Asociatia de Standardizare din Romania (ASRO), privind “Placi de inmatriculare cu fond reflectorizant pentru autovehicule si remorci” avand indicativul SR 13078. Acest standard prevede atat dimensiunile fiecarei litere / cifre din placuta de inmatriculare cat si dimensiunile tuturor spatiilor dintre literele / cifrele ce formeaza numarul de inmatriculare.

Practic, atat placutele personalizate cu numarul distantat cat si cele ce folosesc alte fonturi decat cel standard sunt ilegale iar folosirea lor poate conduce la retinerea certificatului si a placutelor de inmatriculare, de catre Politia Rutiera. Nu este mai putin adevarat faptul ca multe din placutele de inmatriculare personalizate avand numerele distantate au fost emise chiar de catre Directiile de Inmatriculari, drept urmare ilegalitatea folosirii acestor placute cu numere distantate, emise chiar de catre DRPCIV, este discutabila.

Mai mult decat atat, standardul prevede in mod explicit utilizarea formatelor de placute A si B pentru autoturisme, cu obligativitatea folosirii formatului tip A (toate caracterele pe acelasi rand) pentru numarul de inmatriculare din fata masinii. Cu toate acestea, pe strazi putem observa autoturisme (de obicei de provenienta americana) ce folosesc formatul C (tipic motocicletelor) pentru placuta din spatele masinii: in functie de judet, se pot obtine derogari speciale pentru folosirea acestui format, prin audienta la directorul Directiei de Inmatriculari, atunci cand designul masinii nu permite montarea placutelor de format A sau B.

In concluzie, folosirea altor placute de inmatriculare (personalizate) decat cele conforme standardului este ilegala, iar utilizarea unui format atipic (chiar si cu aprobarea Directie de Inmatriculari) mai degraba va atrage suspiciunea Politiei Rutiere.