Masina furata

Masina furata: ce se intampla daca ati cumparat o astfel de masina?

Din pacate, desi ati actionat de buna credinta, se poate intampla sa descoperiti ca masina pe care ati cumparat-o a fost defapt furata proprietarului de drept. Ce se intampla in acest caz? Cui ii revine masina furata?

Pentru a minimiza riscul unor astfel de situatii, atunci cand decideti achizitionarea unui autoturism indepliniti toate procedurile de inmatriculare legale: incheiati un contract de vanzare – cumparare, efectuati verificarea de autenticitate RAR si inmatriculati autoturismul pe numele dvs. Altfel, riscati nu doar sa pierdeti masina cumparata, ci chiar sa fiti invinuit in ancheta!

In momentul in care organele competente identifica masina furata (fie cu prilejul unui control in trafic, fie intr-un punct vamal sau in alte circumstante), autoturismul va fi sechestrat. In cazul in care dvs ati actionat de buna credinta si nu sunteti parte invinuita in cadrul procesului, puteti depune o cerere de custodie prin care veti primi autoturismul in folosinta pana la finalizarea anchetei.

Furtul masinii a fost declarat inainte de vanzarea catre dvs

In cazul in care masina furata a fost declarata la Politie (in Romania sau in strainatate) inainte ca dvs sa incercati inmatricularea acesteia, nu veti putea obtine certificatul de autenticitate de la Registrul Auto Roman (RAR), in vederea inmatricularii. In cadrul procedurii de verificare a autenticitatii, RAR verifica seria de sasiu / caroserie pe plan intern si international si refuza eliberarea certificatului in cazul in care autoturismul apare ca fiind furat, drept urmare (desi aveti masina in proprietate / custodie) nu o veti putea inmatricula.

Furtul masinii a fost declarat dupa vanzarea catre dvs

Din diverse motive, se poate intampla ca furtul sa nu fi fost declarat atunci cand ati achizitionat dvs autoturismul, ci dupa o perioada de timp. In acest caz, Registrul Auto Roman va elibera certificatul de autenticitate iar dvs veti putea finaliza inmatricularea autoturismului, urmand ca dupa declararea furtului, identificarea masinii si derularea anchetei sa se stabileasca dreptul de proprietate. In tot acest timp, dvs aveti dreptul sa circulati cu autoturismul, in urma unei cereri de custodie adresata tribunalului.

Recuperarea daunelor

Dupa finalizarea anchetei, in cazul in care s-a constatat furtul iar autoturismul a fost revendicat de catre proprietarul de drept, acesta va fi repus in posesie. Dvs, in calitate de cumparator de buna credinta, veti putea incerca recuperarea daunelor actionand in instanta impotriva celui ce v-a vandut autoturismul furat.

In cazul in care aveti suspiciuni privind autoturismul pe care doriti sa il achizitionati insa nu doriti sa renuntati la acesta, puteti cere vanzatorului sa efectueze o verificare de autenticitate si sa va prezinte certificatul RAR, inainte de semnarea contractului de vanzare – cumparare. In acest fel va puteti asigura ca autoturismul nu este declarat furat, la data la care il cumparati.