inmatriculare Anglia

Inmatricularea unei masini din Anglia / Marea Britanie – Ghid

In cadrul acestui articol gasiti informatii utile privind inmatricularea masinilor aduse din Anglia: acte necesare, modificari tehnice, recomandari.

Acte necesare inmatricularii pentru masinile aduse din Anglia

Principalul act de identitate al masinilor inmatriculate in Anglia / Marea Britanie il reprezinta certificatul de inregistrare al masinii (V5C). Atunci cand doriti sa exportati o masina din Anglia pentru a fi inmatriculata in Romania, aveti doua alternative:

  1. Notificati autoritatile engleze inainte de a scoate masina din Anglia, completand sectiunea 4 “Notification of Permanent Export” din certificatul masinii (sectiunea V5C/4). Acest formular V5C/4 trebuie trimis prin posta autoritatilor engleze (DVLA), iar restul certificatului de inregistrare al masinii este folosit pentru inmatricularea in Romania. Adresa la care trebuie trimisa notificarea de export este: DVLA, Swansea, SA99 1BD.
  2. Aduceti masina in Romania, cu numere de Anglia, apoi obtineti certificatul de export permanent V561 (“Certificate for Permanent Export”). Gasiti aici modelul de formular si adresa la care trebuie trimis. Autoritatile engleze va vor trimite certificatul de export permanent in maxim 2 saptamani (in cazul in care inmatriculati masina in Romania pe acelasi proprietar ca in Anglia) sau in maxim 4 saptamani (daca in Romania masina este inmatriculata pe alt proprietar).

Masina poate fi identificata si inmatriculata in Romania fie in baza certificatului V5C (din care lipseste sectiunea 4 trimisa autoritatilor engleze), fie in baza certificatului de export V561. In cazul in care masina nu detine o carte de tip V5C (este cazul masinilor mai vechi), proprietarul trebuie sa obtina o astfel de carte a masinii completand formularul V62.

In afara procedurii descrise mai sus, din Anglia veti mai avea nevoie de un act doveditor privind achizitia masinii (un contract de vanzare – cumparare, o factura, un act de donatie, mostenire etc). Restul procedurii de inmatriculare in Romania este acelasi ca pentru orice alt autovehicul achizitionat intracomunitar (vedeti aici tot dosarul necesar inmatricularii).

In cazul in care masina este inmatriculata in Anglia tot pe numele d-voastra si doar doriti sa transcrieti pe o adresa din Romania, ar fi indicat sa obtineti si o dovada care sa ateste faptul ca ati platit impozit pe masina cat timp ea a fost inmatriculata in Anglia. In caz contrar, autoritatile romane va vor solicita sa platiti impozit local pe masina pentru toata perioada scursa de la data achizitiei.

Modificari tehnice, specifice masinilor importate din Anglia

Registrul Auto Roman nu va aproba inmatricularea in Romania a unei masini fabricate pentru Anglia (cu volanul pe dreapta), daca masina nu corespunde circulatiei rutiere cu volanul pe partea stanga.

Modificarile tehnice minim necesare sunt urmatoarele:
– reglarea farurilor (sau inlocuirea intregului bloc optic fata, in functie de modelul masinii) astfel incat acestea sa fie orientate spre marginea drumului, in conditiile traficului cu volan pe stanga;
– mutarea lampii de ceata de pe partea spate dreapta pe partea stanga.

De la model la model, Registrul Auto Roman poate solicita modificari suplimentare. Pentru a nu pierde timp si bani, va sugeram sa faceti o verificare ITP a masinii (la orice service autorizat) inainte de a merge cu masina la Registrul Auto Roman.

In cazul in care doriti sa inmatriculati masina in Bucuresti, compania noastra va sta la dispozitie cu servicii complete de inmatriculari auto.