Import masina SUA

Importul si repatrierea unei masini din SUA – taxe si proceduri

In cadrul acestui articol detaliem aspectele importante ale repatrierii si importului unei masini din SUA: cum si in ce fel se calculeaza taxele, dar si ce probleme puteti intampina la inmatricularea autovehiculului.

Sa presupunem cazul clasic al unui cumparator cetatean roman, rezident in SUA sau in Romania, care a achizitionat o masina din aceasta tara si doreste sa o inmatriculeze (importe) in Romania.

Aplicarea taxelor vamale si a TVA-ului

Din punct de vedere vamal / fiscal, un autovehicul poate fi introdus din afara Uniunii Europene in Romania, spre inmatriculare, in doua moduri: prin procedura de import sau prin procedura de “repatriere”.

Repatriere autovehicul SUA

In cazul in care cumparatorul, cetatean roman, locuieste cu forme legale de minim 1 an in SUA iar masina o are in proprietate de minim 6 luni, aducerea si inmatricularea masinii in Romania se considera a fi o “repatriere” si nu se datoreaza taxe vamale in Romania. Pentru a se incadra in aceasta categorie si pentru a beneficia de scutirea vamala, proprietarul masinii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

      1. sa detina masina in proprietate de minim 6 luni si sa fi locuit minim 12 luni in statul din afara Uniunii Europene (de exemplu, SUA) cu forme legale (domiciliu sau resedinta), fapt demonstrabil prin adresa straina de domiciliu / resedinta trecuta in pasaportul romanesc, odata cu mutarea in strainatate;
      2. sa depuna o cerere la Serviciul Comunitar de Evidenta Populatiei (acolo unde este arondata adresa din Romania la care va locui dupa repatriere) pentru restabilirea domiciliului in Romania;
      3. sa obtina de la Directia Pasapoarte noul pasaport cu domiciliul in Romania si / sau sa obtina de la Serviciul Comunitar de Evidenta Populatiei o noua carte de identitate;
      4. alternativ, in cazul in care autovehicolul ajunge in Romania inainte ca proprietarul sa efectueze formalitatile de la pasii 2 si 3, proprietarul masinii poate depune un angajament scris privind intentia de a se stabili efectiv intr-un termen de 6 luni in Romania, la Ministerul Administratiei si Internelor. In acest caz, proprietarul va trebui sa depuna o garantie vamala reprezentand contra-valoarea taxelor vamale, urmand sa recupereze aceasta garantie dupa finalizarea procedurilor specificate la pasii 2 si 3;
      5. dupa obtinerea noilor acte de identitate (pasaport / carte de identitate) cu domiciliul in Romania, se solicita eliberarea unei adeverinta, necesare Autoritatii Nationale a Vamilor, care sa ateste perioada in care proprietarul masinii a avut domiciliul in strainatate. Aceasta adeverinta se obtine de la Directia Pasapoarte;
      6. autovehiculul este scutit vamal numai daca nu va avea o utilizare comerciala si numai daca acesta este adus in Romania in maxim 12 luni de la data restabilirii domiciliului in Romania (data emiterii noilor acte cu domiciliul in Romania).

Din punct de vedere juridic, termenul de “repatriere” a disparut din legislatia romana si a fost inlocuit cu “restabilirea domiciliului in Romania”, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Mai multe detalii privind procedura si formularele necesare gasiti aici.

Import auto SUA

Daca cetateanul roman a locuit mai putin de 1 an in SUA sau masina a fost dobandita de mai putin de 6 luni, acesta va plati TVA si taxe vamale (10%) la inmatricularea masinii in Romania, urmand procedurile vamale standard oricarui import.

In cazul in care proprietarul poate prezenta un certificat EUR1 privind originea UE a masinii, acesta va beneficia de scutirea de la plata taxelor vamale.

Odata adus in Romania (prin repatriere sau import), autovehiculul va fi supus procedurii standard de inmatriculare, ce trebuie indeplinita in maxim 30 de zile de la data introducerii in Romania, cu exceptia cazului in care nu se doreste utilizarea autovehiculului in circulatia pe drumurile publice.

Atat in cazul repatrierii cat si al importului, legislatia romana nu prevede nici o restrictie privind vechimea si normele de poluare ale autovehiculului.

Plata taxelor in functie de transportul masinii

In mod firesc, cea mai putin costisitoare metoda de a transporta masina din SUA in Romania o reprezinta aducerea acesteia pe cale navala. Costul transportului poate varia destul de mult, in functie de ruta aleasa. Pentru a micsora costul transportului din SUA, multi cumparatori prefera sa aleaga o ruta navala mai scurta ce aduce masina intr-un port din vestul Europei, nu direct in Constanta. De exemplu, masina poate fi adusa pe vapor pana in Germania, apoi de aici masina este trimisa pe platforma in Romania.

Insa, in functie de ruta aleasa, cumparatorul poate fi nevoit sa achite temporar taxe vamale si TVA, chiar daca in Romania se incadreaza in categoria celor scutiti de plata acestora. Daca masina este adusa intr-un port al Uniunii Europene (dar nu din Romania), atunci aceasta va fi taxabila ca import in acea tara. Concret, in portul unde este adusa va trebui sa se plateasca taxe vamale si TVA (conform reglementarilor din tara respectiva). Dupa ce va aduce masina in Romania (si se va concretiza procesul de repatriere), proprietarul va putea cere restituirea taxelor vamale si a TVA-ului platit in portul din Uniunea Europeana in care masina a fost taxata. Practic, banii platiti pe taxa vamala si TVA nu se pierd, dar vor fi blocati o perioada iar procesul presupune birocratie.

Evident, in cazul in care autoturismul a fost dobandit de mai putin de 6 luni sau cetateanul roman locuieste in SUA de mai putin de 1 an, nu conteaza in ce port al Uniunii Europene va fi transportata masina deoarece oricum se datoreaza taxe vamale si TVA.

Inmatricularea in Romania – posibile costuri suplimentare

Daca autoturismul (marca / model / motorizare) nu are omologarea de tip efectuata de catre producator in Uniunea Europeana, masina va trebui sa parcurga testul dinamic efectuat de Registrul Auto Roman, in vederea stabilirii normei EURO si a emisiilor de CO2. Testul este destul de costisitor (poate ajunge la 800-900 de euro) si poate fi efectuat doar in Bucuresti la sediul R.A.R. din Voluntari. Pentru a evita testul dinamic, trebuie ca tipul masinii sa fi fost deja omologat in Uniunea Europeana.

Mai mult decat atat, trebuie avute in vedere cerintele tehnice minime, specifice Uniunii Europene, vizate de inspectia obligatorie RAR: daca masina este de provenienta pur americana sau este o masina asiatica produsa pentru SUA (si nu e o masina de provenienta europeana), este foarte probabil ca aceasta masina sa aiba semnalizarea cu becuri rosii folosite si pentru semnalizarea franei. Genul acesta de montaj nu este conform normelor europene, deci foarte probabil va trebui ca autoturismului sa ii fie schimbate semnalizarile (becuri galbene cu soclu separat) inainte de inspectia tehnica RAR.

Dupa obtinerea certificatului RAR, procedurile de inmatriculare se deruleaza la fel ca pentru orice alt autoturism, iar timbrul de mediu se calculeaza in functie de norma EURO, emisiile CO2, anul de fabricatie si capacitatea motorului. Daca nu cunoasteti aceste valori, puteti calcula capacitatea si emisiile CO2 aici, apoi puteti folosi calculatorul pentru timbrul de mediu. De asemenea, tinand cont de faptul ca in general masinile de provenienta americana au o capacitate cilindrica mare, nu trebuie ignorate accizele nou introduse pentru inmatricularea autoturismelor cu o cilindree mai mare de 3000 cmc.

Informatiile prezentate in acest articol sunt valabile nu doar pentru importul unui autoturism din SUA, ci in principiu pentru importul din oricare tara din afara Uniunii Europene.

In cazul in care aveti nevoie de consultanta privind inmatricularea in Romania sau doriti sa efectuam noi toate procedurile in numele dvs, va rugam sa ne contactati.

Tel: 031-4322567
Email: contact@servicii-inmatriculare.ro