Masina deja inmatriculata Romania

Ce trebuie sa stim inainte de a cumpara o masina care este deja inmatriculata in Romania?

In primul rand nu efectuati tranzactia pe loc, indiferent ca ati gasit o masina care va place in targ, pe internet sau ati aflat ca una din cunostintele d-voastra vinde o masina care corespunde cerintelor d-voastra. Vizionati masina, verificati-o la un service auto pe care il alegeti d-voastra, rugati pe cineva care este familiarizat cu astfel de documente sa verifice autenticitatea si corectitudinea actelor.

In al doilea rand, inainte de efectuarea tranzactiei, solicitati din partea vanzatorului un certificat fiscal care sa ateste ca nu are datorii la stat, altfel riscati sa nu puteti inmatricula masina pe numele d-voastra, vanzatorul neputand radia masina fara plata tuturor datoriilor. Veti primi probabil clasicul raspuns ca certificatul fiscal se solicita la Taxe si Impozite dupa ce se vinde masina, odata cu solicitarea radierii masinii din evidentele lor. Nu va lasati pacaliti de acest raspuns, vanzatorul este obligat, conform codului fiscal, sa puna la dispozitia potentialului cumparator, un certificat fiscal general din care sa reiasa ca nu are nici un fel de datorie la stat. Dupa ce se efectueaza tranzactia, mai face un drum la Taxe si Impozite si radiaza masina, obtinand in acelasi timp si certificatul fiscal pentru masina pe care a vandut-o.

In ultimul rand, daca vanzatorul sustine ca taxa de poluare a fost achitata la momentul primei inmatriculari in Romania si nu a fost recuperata intre timp, atunci asigurati-va ca acest lucru este adevarat solicitand din partea lui documente care sa ateste acest lucru. Puteti solicita dovada platii (chitanta, ordin de plata) urmarind ca pe aceasta sa fie trecute datele masinii pe care doriti sa o cumparati. Mai departe, puteti solicita o adeverinta pe care o emite Administratia Financiara si din care reiese daca a fost sau nu restituita taxa de timbru. Solicitati originalul, copiile pot fi inselatoare.