birocratie inmatriculari

Birocratia inmatricularii: cat de simplificata este defapt aceasta procedura?

Nu de putine ori, in ultimii ani autoritatile s-au laudat ca procedura de inmatriculare a autovehiculelor a fost simplificata substantial. Dar, in realitate, cat de simplu si de rapid decurge un proces de inmatriculare? Desigur, este de notorietate faptul ca aproape orice demers ce implica autoritatile publice are tendinta sa fie foarte stufos, dar in acest articol ne propunem sa analizam aceasta procedura prin prisma timpului pe care l-ati avea de pierdut cu drumurile aferente unei inmatriculare cap – coada, fara sa apelati la servicii de inmatriculari auto.

Haideti sa luam un exemplu cat se poate de simplu si de concret: locuiti in Sectorul 6 al Bucurestiului, ati incheiat un contract de vanzare – cumparare pentru o masina si doriti sa parcurgeti sarguincios toti pasii necesari unei inmatriculari. Pe scurt, veti fi nevoit sa faceti drumuri la urmatoarele institutii: ANAF Sector 6, Impozite si Taxe Locale Sector 6, Registrul Auto Roman si Directia Regim Permise si Inmatriculari. Si nu doar un singur drum, ci chiar doua drumuri in cazul ANAF si al Directiei de Inmatriculari.

Ce distanta insumeaza toate aceste drumuri? Fix 43,3 km rutieri, conform Google Maps. Un pic mai mult decat distanta unui maraton olimpic, al carui timp record este de 2 ore si 6 minute… Sau 1 ora si 28 de minute cu masina, in conditii de trafic fluent, conform aceluiasi Google. In realitate, traficul in Bucuresti in intervalul 8 – 16 din timpul zilelor lucratoare (cand va trebui sa parcurgeti acesti pasi) se desfasoara cu o viteza medie de maxim 10 – 15 km/ora, ceea ce inseamna ca veti avea nevoie de 3 – 4 ore doar pentru a parcurge aceasta distanta! Iar asta fara sa luam in calcul faptul ca drumurile defapt le incepeti de acasa (nu din fata primei institutii vizitate, asa cum este calculata distanta pe harta Google) sau ca ati putea fi nevoiti sa faceti un drum si la Trezorerie, in cazul in care aveti de platit timbrul de mediu.

Daca mai puneti la socoteala timpul necesar strangerii si completarii tuturor actelor necesare, cozile la care va trebui sa asteptati la ghisee, probabilitatea sa fiti intorsi din drum cu diverse documente lipsa sau formulare completate gresit si faptul ca nu aveti cum sa parcurgeti acesti pasi intr-o singura zi (deoarece unele documente nu va sunt eliberate pe loc), credem ca devine evident cam cat de “simplificata” este procedura de inmatriculare in Bucuresti.

Va punem la dispozitie mai jos harta cu ruta mentionata in exemplul acestui articol si va lasam pe dvs sa calculati cat timp veti pierde cu o procedura de inmatriculare completa… Noi spunem doar ca in aceeasi perioada de timp ati putea viziona cateva zeci de filme, ati putea termina de citit o carte sau ati putea vizita, fara graba, Parisul! Evident, lasand inmatricularea in seama unei firme specializate.


Vizualizare hartă mărită