Accize auto

Accize pentru inmatricularea autoturismelor cu cilindree mai mare de 3000 cmc

V-ati saturat de impozitele pe care trebuie sa le platiti anual? De taxele care trebuie achitate pentru fiecare inmatriculare? De amenzile usturatoare datorate in cazul in care comiteti o contraventie? De taxa de prima inmatriculare, de poluare, timbru de mediu sau cum s-o mai fi chemand in decursul celor sapte ani care au trecut de cand a fost introdusa? „Si ce daca?!”, parca ar zice autoritatile.

Veti mai avea inca ceva de platit. Incepand cu 1 septembrie 2013 a intrat in vigoare Ordonanta Guvernului nr. 16 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicata in Monitorul Oficial nr. 490/02.08.2013. Ce spune aceasta ordonanta?

Partea care ne intereseaza in articolul de fata o reprezinta articolul 207 privind sfera de aplicare a accizei unde, la litera i, regasim: autoturisme şi autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achiziţionate intracomunitar, noi sau rulate, cu codurile NC: 8703 23, S703 24 şi 8703 33, a căror capacitate cilindrică este mai mare sau egală cu 3.000 cm3. In Anexa 2 sunt prezentate si valorile accizei, astfel:

Nr. crt. Denumirea produsului sau a grupei de produse U.M. Acciza echivalent euro/U.M.
8 Autoturisme si autoturisme de teren inclusiv din import rulate a căror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3.000 cm^3 cm^3 1

Prin urmare, toate masinile care vor fi cumparate si aduse la noi in tara, indiferent ca sunt din afara sau din interiorul Uniunii Europene, indiferent ca sunt noi sau la mana a doua si a caror capacitate cilindrica este egala sau mai mare de 3000 cmc, vor fi accizate cu echivalentul in euro a valorii capacitatii cilindrice (ex.: daca autoturismul are 3200 cmc, atunci suma de plata va fi de 3200 euro).

In acest sens, persoanele fizice care doresc sa inmatriculeze pentru prima oara un vehicul achizitionat intracomunitar, cu o capacitate cilindrica mai mare de 3000 cmc, vor fi nevoite sa prezinte la Directia de Inmatriculari un certificat eliberat de ANAF care sa ateste ca au platit aceasta acciza, asa cum este prezentat in Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3361/2013. Certificatul se elibereaza de catre organul financiar in raza caruia isi are domiciliul fiscal persoana in cauza, la cererea acesteia, cerere care va fi insotita si de dovada platii sumei catre bugetul de stat. Termenul de eliberare este de 3 zile lucratoare de la data depunerii cererii. Daca autovehiculul a fost achizitionat din afara Uniunii Europene, trebuie prezentata declaratia vamala care atesta efectuarea formalitatilor de punere in libera circulatie.

Gasiti pe siteul nostru, in sectiunea Formulare Auto, atat modelul pentru cererea privind obtinerea certificatului, cat si modelul certificatului care atesta plata accizei.